Sebességmérés

2022.08.17. 09:30

Biztonságosabbá teszik az úttesten való átkelést a gyermekek számára

Sebességmérő berendezésekkel növelheti a közlekedésbiztonságot a paksi önkormányzat ­Gyapán.

G. R.

Ötvennél is több iskolás gyerek ingázik Paksra naponta. A buszmegállóhoz át kell kelniük az úton (Fotó: Molnár Gy.)

A Paksi Rendőrkapitányság a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársaival és az önkormányzat illetékeseivel együtt kezdeményezett találkozót az elmúlt héten Gyapa egyik buszmegállójába. A helyszínre nem véletlenül esett a választás, a reggeli, valamint a délutáni órákban ugyanis a nagy forgalom miatt nehézkes, esetenként veszélyes az átkelés az úttesten. 

Heizler Zoltán településrészi képviselő szerint megközelítőleg 100-120 család él ­Gyapán, a forgalmas úttesten való átkelés pedig körülbelül 50-70 gyermeket érint. A diákok naponta utaznak iskolába Paksra, így reggel és délután is át kell kelniük az úttesten. Ebben az időszakban van a legnagyobb forgalom, ezért valamilyen módon szeretnék csillapítani az autósok sebességét. Spiesz József a külső városrészek településrészi önkormányzatának vezetője elmondta, azzal lenne a leginkább elégedett, ha a szülőknek nem kellene félteniük a gyermekeket.

A berendezés méri a járművek sebességét, és arra készteti a sofőröket, hogy lassítsanak (Fotó: Molnár Gy.)

Az egyeztetésen számos ötlet felmerült. Mivel gyalogátkelő kialakítására itt nincs lehetőség, ezért a szakemberek más forgalomlassító eszközben gondolkodtak. Az egyeztetésen részt vett Szabó Péter, Paks polgármestere is, aki elmondta, hogy a jövőben bármilyen forgalomcsillapító eszköz beszerzését támogatni fogja az önkormányzat.

A városvezető példaként említette az úgynevezett traffipax boxot, amit a település végeinél lévő buszmegállók elé szerelnének fel. A berendezés méri a járművek sebességét, így egy-egy ilyen eszköz arra készteti majd a gyorshajtókat, hogy lassítsanak. Szabó Péter hangsúlyozta, a közlekedésbiztonság növelésének nem lehet anyagi akadálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában