Választás

2022.08.23. 14:25

Elhamarkodottnak bizonyult a jelöltállítási kísérlet Szekszárdon

Megkezdődtek az előkészületek a november 13-ra kitűzött helyi önkormányzati választásra, amikor majd a megyeszékhely négyes számú választókörzetében kell városi közgyűlési képviselőt választani. Képviselőt a jelölő szervezetek jelölhetnek, s természetesen indulhatnak a választáson független jelöltek is.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

Bár a jelöltállításra még bő másfél hónap áll rendelkezésre – ugyanis azt október tizedikéig lehet megtenni –, a napokban már jelentkezett a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom ezzel a céllal. A választási törvény pedig előírja, hogy a jelöltet négy napon belül nyilvántartásba kell venni, ezért kedd délelőtt már össze is ült Szekszárd Megyei Jogú Város Helyi Választási Bizottsága.

A dr. Kulcsár Ágnes vezette testület ülésén azonban rövid időn belül kiderült, hogy a bírósági nyilvántartás szerint egyelőre nem képviselheti a jelölő szervezetet a nyilvántartásba vételt kérő személy, mert még nincs önálló aláírási joga. Ezt ezután is megszerezheti, s akkor újra kezdeményezheti a szervezet nevében a nyilvántartásba vételt, ha pedig az megfelel a követelményeknek, akkor szeptember 24-től a választási irodában kaphat ajánlóíveket a képviselőjelölt. 

A körzetben szavazásra jogosultak egy százalékának kell aláírni az ajánlást ahhoz, hogy a jelölt indulhasson a választáson. Ezt a számot a szavazás előtti 67-ik napon – a kerekítési szabályokat figyelembe véve – Szekszárd jegyzője határozatban állapítja meg. 

Mint azt megírtuk, azért kell Szekszárdon időközi helyi önkormányzati választást tartani, mert július 20-án elhunyt Csillagné Szánthó Polixéna, aki hosszú időn át volt a város 4-es számú választókörzetének képviselője. Tisztségei között volt a Szekszárdi Települési Értéktár Bizottság elnöki posztja, de többek között volt a közgyűlés Humán Bizottságának elnöke is. Egy közvélemény-kutatás során pedig ő lett a város legkedveltebb képviselője. 

Utolsó útjára sok százan, talán ezernél is többen kísérték el az Újvárosi temetőben.
 

Címkék#választás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában