Augusztus 20.

2022.08.20. 12:35

Ez a nap a magyarság 11 évszázada tartó diadalának ünnepe

Ökumenikus istentisztelet, kenyérszentelés, majd Szent István király szobránál koszorúzás színesítette az augusztus 20-i ünnepi programot Szekszárdon.

Szepesi László

Látogatók a Művészetek Házában megnyílt "A Szent Korona és a koronázási jelvények másolata" című kiállításon (Fotó: Szepesi L.)

Az államalapítás évfordulójának reggelén a belvárosi római katolikus templomban tartott ökumenikus istentisztelettel kezdődött az ünnepség, amelynek végén Gyurkovics János, a város alpolgármestere megszegte az új búzából sütött kenyeret. A program szerint az istentiszteletet felvonulás követte volna a Béla király tértől a Szent István térig, ám ezt az eső meghiúsította. Viszont, mikor nem sokkal tíz óra után Szent István szobránál megkezdődött az ünnep, néhány percre a nap is kisütött.

A szobornál a megyeszékhely alpolgármestere arról szólt, hogy augusztus 20-a 939 éve ünnep a magyarság számára. Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. 

Felidézve a múltat, említette, hogy I. István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, azon a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának. Később Szent László döntött úgy, hogy az ünnep augusztus 20-a legyen, mert 1083-ban ezen a napon avatták szentté első királyunkat, akinek érdeme a magyar állam megalapítása, kiépítése, megszilárdítása és Európába integrálása.

Ez a nap magyarság 11 évszázada tartó győzelmének ünnepe – mondta Gyurkovics János –, mert létezésünk, megmaradásunk a birodalmak szorításában felér egy csendes diadallal. 

Említette, hogy voltak nemzedékek, amelyeknek kevés győzelem, de annál több megpróbáltatás jutott. Szüleink, nagyszüleink életében több volt a várakozás, mint a beteljesülés, de mindig becsülettel tették, amit az emberi tisztesség, a szeretet parancsa és a hazaszeretet megkívánt tőlük.

Ma – folytatta – a történelem ismét tanít bennünket. Újra látnunk kell, hogy csak az lehet a mienk, amit képesek vagyunk megvédeni. Ismét védeni kell a határainkat, védeni a független, szabad és európai országot, amelyet Szent István óta magyarok millióinak áldozata, jelleme és munkája formált.

Határainkon túl immár fél éve dörögnek a fegyverek, bár ez távolinak tűnik, mégis végig kell gondolnunk annak minden lehetséges kimenetelét, s kialakítani a legcélravezetőbb, ugyanakkor legemberibb magatartást.

Gyurkovics János alpolgármester mondott ünnepi beszédet (Fotó: Kiss A.)

Egyetlen történelmi helyzet sem mutatja meg olyan pontosan egy ország erejét, a benne élők összetartását, mint a háborús fenyegetettségé. Ma az európai, az energiaszektort súlyosan érintő szankciók mellett tetézi a bajt az idei pusztító szárazság, amely súlyos károkat okoz a hazai mezőgazdaságban is. Ebben a bajokkal terhelt időszakban különösen éreznünk kell az egymásrautaltságot, a közös gondolkodás, együttes erőfeszítés, kölcsönös felelősségvállalásra épülő munka fontosságát.

Csak közösen, közös akarattal védhetjük meg magunkat, csak egy irányba tekintő szándékkal juthatunk túl e baljóslatú napokon. A vérzivatarokkal sújtott magyar történelem szolgál megannyi példával, hogy az összefogás, az egyéni érdekeken felülemelkedő együttműködés megsokszorozhatja az erőket, s a legnehezebb időszakokon is képesek lehetünk felülkerekedni, azt diadallal magunk mögött hagyni. Egy évezred tanúsága áll emögött, egy kis nemzet fennmaradása a megcáfolhatatlan bizonyíték minderre – fejezte be ünnepi beszédét Szekszárd alpolgármestere.

Ezt követően a megye és a város vezetői, az intézmények, társadalmi, politikai és civil szervezetek képviselői, Szekszárd lakói elhelyezték az államalapító király szobránál a tisztelet és emlékezés koszorúit és virágait.

Az ünnepséget követően a résztvevők a Művészetek Házában megtekintették a Szent Korona, a jogar, az országalma, és Szent István kardjának pontos, hiteles másolatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában