Paks

2022.08.25. 18:13

Fadd-Domboriban is kiköt a római őrhajó

A Danuvina Alacris római őrhajó élethű másolata és a legénysége csütörtök délutánig tartózkodott Pakson.

Ábrahám-Gazsó Rita

Az őrnaszád Pakson is kikötött (Fotó: Molnár Gyula)

Az érdeklődők itt is megismerhették a legénységet, a kapitányt és az út részleteit is. Az országokon átívelő program elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a római limes útvonalának emlékeire, egyúttal előhívja és támogassa az együttműködést az érintett Dunamenti települések között.

A hajót és a kapitányt  a város részéről Kirizsné Buják Marianna főépítész és dr. Hanol János turisztikai, városmarketing és kommunikációs csoportvezető köszöntötte kedden Pakson. Már érkezéskor nagy volt a parton az érdeklődés, egymás után több turnusban fogadták a hajón rövid előadásra az érdeklődőket, főként gyermekes családokat – tudtuk meg dr. Hanol Jánostól. A sátras szálláslehetőséget és étkezést az ASE Csónakházban biztosították a legénység részére.

Szerdán délelőtt a túra résztvevőit elektromos busszal kirándulni vitték, először Dunakömlődön a Lussonium római kori romkertet tekintették meg. Megnézték itt a legfrissebb régészeti feltárás helyszínét is, de felmentek a kilátóvá alakított kaputoronyba, és megismerkedtek a területen előkerült leletekkel is. Ezután a Városi Múzeumban kaptak tárlatvezetést dr. Fazekas Ferenc régész-muzeológus, igazgató-helyettestől.

Délután újra az érdeklődőket fogadták a hajón. Csütörtökön délután egy újabb látogatás keretében megtekintik a Paksi Atomerőmű Tájékoztatási és Látogató Központját, ezt követően indulnak tovább Fadd-Domboriba. Várhatóan pénteken 18 órakor érkeznek az itteni Duna-parti kompkikötőhöz, ahol 27-én délelőttig tartózkodnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában