Helyi termék

2022.08.18. 09:25

Kézműves vásár is várta a búcsúba látogatókat Kurdon

Szent Lőrinc napjához kapcsolódik Kurd római katolikus templombúcsúja, melyet minden évben az augusztus tizedike utáni vasárnap tartanak a faluban.

Schilli-Bárány Margit

Fotó: beküldött kép.

A régi idők hangulatát idéző klasszikus búcsú egyre kevésbé volt jelen a helyiek életében, a covid pedig mondhatni, teljesen padlóra küldte az ehhez kapcsolódó vásárt. Szabó-Molnár Eszter két éve gondolt egyet, és néhány helyi, valamint környékbeli kistermelővel és kézművessel egy kisebb kirakodóvásárt szervezett a településen élőknek. 

– Az volt a célom, hogy összefogjam a közelben élőket és kiváló minőségű termékekkel örvendeztessük meg egymást. Kapható volt itt első osztályú házi sajt és egyéb tejtermékek, különleges ízesítésű méz, húsáru, házi lekvárok és szörpök, valamint fából készült, egyedi gravírozású ajándéktárgyak, kerámia és sok más egyéb is. Szerettem volna, ha a helyiek és környező települések kistermelői és lakosai bekapcsolódnak a kezdeményezésbe, így egymást támogatva, a helyi értékek erősítésével, megfizethető árakon kínálhatta mindenki a portékáját. Sajnos tavaly nem volt lehetőségünk megszervezni ezt az összejövetelt, de idén végre nem volt semmilyen járványügyi akadálya sem a búcsúnak, sem az ahhoz kapcsolódó vásárnak – mondta Szabó-Molnár Eszter, aki maga is kézműves sajtjaival volt jelen a két évvel ezelőtti vásáron. 

– Egy nem várt betegség miatt sajnos fel kellett adnom a kis gazdaságomat, már nem tudok sajttal foglalkozni, de szívügyem a helyi értékek felkarolása, ezért testvéremmel elhatároztuk, idén minden követ megmozgatunk, hogy megvalósuljon a kurdi kézművesvásár a falu templombúcsújának napján – tette hozzá. 

Az ötletelést tettek követték, minden kapcsolatot megmozgatva hívták a környékbeli termelőket, hogy minél szélesebb körű termékskálával készülhessenek. Az élelmiszerek mellett praktikus tárgyakat, textilféléket és különleges finomságokat is vásárolhattak az érdeklődők a művelődési ház udvarán felállított standoknál. Az igazi falusi búcsú hangulatához természetesen hozzátartozott a körhinta és a hagyományos édességeket, játékokat árusító pultok is. 

Szabó Molnár Eszter elmondta, alapvetően nagyobb érdeklődésre számítottak a vásárban, de így sem elégedetlenek az eredménnyel, mert a céljukat már elérték. – Bízom benne, hogy jövőre még többen eljönnek majd. Úgy vélem, talán az is közrejátszott a mostani kisebb létszámban, hogy sokan még most nyaralnak, illetve az elmúlt időszak hirtelen áremelkedései sok családot hoztak nehéz helyzetbe az iskolakezdés előtt – tette hozzá a szervező.

Az ötletgazdák jövőbeni tervei között szerepel majd egy hasonló adventi vásár is, s ugyan még időben odébb van, nagy lelkesedéssel tervezik az előkészületeket, gyermekeknek szóló kézműves foglalkozással megspékelve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában