Közösségi összefogás

2022.08.26. 11:30

Kézzelfogható, szemmel látható a fejlődés a völgységi faluban

Példaértékű az összetartás Kakasdon, a falu folyamatosan fejlődik és szépül, ami nemcsak a pályázatoknak, de a közösségi összefogásnak is köszönhető.

Farkas Eszter

Az óvoda felújításának és a minibölcsőde építésének kétszázmilliós beruházása után ötmillió forintból még új játékok is kerültek az udvarra.

Az utóbbi két évben rengeteget fejlődött a takaros település, a Szekszárd irányából látogatóba érkezőknek egyből szembe tűnik a rendezett látkép mellett a helyiek összefogásának köszönhetően létrehozott Kakasd felirat. – Nagyon büszke vagyok rá, hogy a falu bejáratánál található Kakasd felirat az itt élők összefogásának köszönhetően valósult meg – mondta lapunknak Schellné Simcsik Orsolya polgármester. – Ehhez a felajánlások mellett vasat gyűjtöttünk, amihez szinte minden lakos hozzájárult valamilyen formában. Ez is megmutatja a közösségünk összetartó erejét. 

Több mint százhuszonkétmillió forintból épült meg egy kerékpárút.
 

Az utóbbi években látványosan sokat fejlődött a település. Az egyik legnagyobb beruházásuk a Terület- és Településfejlesztési Program (TOP) keretében jött létre közel kétszázmillió forintból, amiből az óvoda felújítása és minibölcsőde építése valósult meg. Ehhez kapcsolódóan a Magyar Falu Program (MFP) keretében további öt­millió forintból az óvoda udvarába új játékok is kerülhettek.

Rendezett, burkolt medert alakítottak ki a vizek elvezetésére.
 

Százhuszonkétmillió forintból épült a településen egy több mint két kilométeres kerékpárút kerékpárnyomvonallal. Szintén a TOP keretében három ütemben történt meg a település vízrendezése, melyből az utolsó ütemben közel száznegyvenmillió forintos beruházás valósult meg. 

A rekortán burkolatú pályát jelképesen Potápi Árpád János adta át.
 

A Magyar Falu Program keretében orvosi eszközökre hárommillió forintot nyertek a 2019-es évben. Szintén a program keretében az önkormányzat 2020-ban hárommillió forintot, valamint az egyház közel tizenkilencmillió forintot nyert közösségi tér ki-, illetve átalakítására és foglalkoztatásra. Temetőfelújítására további harmincmillió forintot kaptak, melyből a ravatalozó külső és belső felújítása jöhet létre. 

A helyi egyesületek is képviseltették magukat a falunapon.
 

A szorgos emberek lakta településen a múlt hétvégén, augusztus 20-án falunapot tartottak, amin testvértelepüléseik delegáltjai is részt vettek, a rendezvényt a Bethlen Gábor Alap támogatta. Az államalapítás ünnepét szentmisével és kenyéráldással kezdték.  – Mayer Mihály nyugalmazott püspök áldotta meg a templomban az új kenyeret egy gyönyörű mise keretében, ahol a kakasdi németek és székelyek népviseletbe öltöztek – tájékoztatta lapunkat Schellné Simcsik Orsolya polgármester. 

Ízletes kakaspörkölt készült a főzőversenyen.
 

Az ünnepi műsort követően díszpolgári címet kapott Hilcz Ádám és Szakács László. Mindketten lelkes támogatói a településnek és a megyének. A falunapon kakasfőző verseny, kultúrműsorok és koncertek várták az érdeklődőket. – Az időjárási körülmények miatt a délutáni programokat a faluházba hoztuk be, ahol a rendezvények kiváló hangulatban teltek – mondta a polgármester. 

Díszpolgárok, Szakács László (balra) és Hilcz Ádám a polgármesterrel.
 

– Elsőként a „Kakasdiak kicsit másképp” műsorszám keretében helyi fellépők mutatkozhattak be a megszokott stílustól eltérően, teljesen új műfajban, illetve hangnemben. Ezt követően fellépett Márió, a BSW zenekar, a Neonverebek és a napot egy szuper zenés-táncos rendezvénnyel zártuk. 

 

Az összeállítás megjelenését támogatta Kakasd Község Önkormányzata. A cikket Farkas Eszter újságíró írta. A fotókat Makovics Kornél készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában