Sajtótájékoztató

2022.08.17. 18:04

Különleges játékokat mutattak be Szekszárdon

Játékok az egyetemről. Erről tartott sajtótájékoztatót szerdán délután Szekszárdon Prof. Dr. Szécsi Gábor, a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának (KPVK) dékánja és két professzor, Klein Sándor és Nemeskéri Zsolt.

Szepesi László

Prof. dr Nemeskéri Zsolt, Prof. Dr. Szécsi Gábor és Prof. Em. Dr. Klein Sándor. Fotó: a szerző felvétele.

A matematika életünk minden ágát átszövi, és fontos, hogy a fiatalabb generáció ne csak elsajátítsa, hanem meg is szeresse azt. Ennek érdekében a tudósok, felhasználva a Szekszárdhoz kötődő Dienes Zoltán, Dienes Valéria fiának ötleteit, játékokat készítettek, amelyek a matematikai logikát és a számolás tudományát szerettetik meg.

Ez illeszkedik az új évezred egyetemének stratégiájához – mondta Szécsi Gábor professzor. Ahhoz, hogy képzéseik gyakorlat orientáltak legyenek, kutatási eredményeiket minél hamarabb közkinccsé tegyék, hasznosítsák, valamint, hogy mindehhez találjanak gazdasági, intézményi, társadalmi partnereket.

Ezekkel a matematikára, logikára épülő játékokkal új oktatási lehetőséget kínálnak a pedagógusoknak, ezer darabot ingyen eljuttatnak ötven iskolába, és tehetik ezt, mert sikerült megnyerni támogatónak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt, amely kezdetektől támogatta a Dienes Kutatóközpont munkáját.

Az egyik, „Ki jut a várba” nevű játékot Klein Sándor professzor emeritus mutatta be, aki korábban Kanadában együtt dolgozott Dienes Zoltánnal. Ennek célja, mondta, hogy úgy megszerettesse a matematikát, hogy a diák akarjon matematikát tanulni, sőt amikor kikerül az iskolából, használja azt a gondolkodásmódot, amellyel a matematikában, s mindenütt, ahol logikusan kell gondolkodni, eredményt tud elérni.

A másik doboz az „Erdők játékát” rejtette. Erről a taneszközről Nemeskéri Zsolt intézetigazgató, egyetemi tanár beszélt. Ennél külön gondot fordítottak arra, hogy a megjelenés, a dizájn is kedvelt, figyelemfelkeltő legyen. Ebben a játékban különféle fákból, facsoportokból lehet erdőt varázsolni, s a matematika, a logika megkedveltetése mellett még a biológiai ismereteket is gyarapíthatja.

A két játék már kész, ezret megkap ötven iskola, de szeptemberben már játékboltokba is kerülnek. S mint sejtetni engedték, ez csak a kezdet, mert további okosító játékok tervei is már a megvalósításhoz közel állnak a KPVK-n a matematikatanítás varázslójának, Dienes Zoltánnak nevét viselő Pedagógus-továbbképző és Gyermekkultúra Módszertani Kutatóközpontban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában