Támogatás

2022.08.12. 18:10

Már igényelhető a beiskolázási segély Pakson

Évek óta több módon nyújt segítséget a paksi önkormányzat a családoknak az iskoláztatáshoz, ami az új tanévben sincsen másként. Ilyen, szociálisan rászoruló családoknak nyújtott támogatás a rendszeres nevelési segély.

G. R.

Képünk illusztráció. (Fotó: MW)

– Ez a támogatás általános iskolásoknak étkezési térítésidíj-kedvezményként, illetve középiskolásoknak, felsőoktatásban tanulóknak készpénzben biztosítható. A kérelmet szeptemberben kell benyújtani a szociális csoporthoz. Az ellátást tanítási évre állapítják meg, havi mértéke gyermekenként 3-10 ezer forint között van. A felsőoktatásban tanulók esetében mindkét szemeszterre igényelni kell a támogatást – tájékoztatott Feketéné dr. Féhr Nikolett, a Paksi Polgármesteri Hivatal szociális csoportjának vezetője.

A rendkívüli települési támogatásként folyósított beiskolázási segély is szociális rászorultságtól függő ellátás. – A kérelem elbírálásakor vizsgáljuk a családban élők vagyoni helyzetét és jövedelmét. A támogatás mértékének megállapításánál figyelembe vesszük, hogy óvodába, általános iskolába, középiskolába vagy felsőfokú oktatási intézménybe jár a gyermek – jelezte, hozzátéve, hogy a kérelem már most beadható.

Évek óta létező támogatási forma Pakson a felzárkóztatási ösztöndíj általános és középiskolás roma tanulóknak. Feltétel, hogy a diák tanulmányi eredménye legalább közepes legyen, minden tantárgyból minimum elégséges értékelést érjen el és ne rendelkezzen igazolatlan hiányzással. Az ösztöndíjat tanévenként egyszer kell kérelmezni, összege tanulmányi átlagtól függően havi 3–8 ezer forint – adta hírül a TelePaks.

A kedvezményes diákbérletet azok a paksi és a város közigazgatási területén tanuló általános és középiskolások vehetik igénybe, akik legalább egy kilométerre laknak oktatási intézményüktől, vagy sport- vagy művészeti tevékenység miatt utaznak helyi járattal, de a kedvezmény a Paksra helyközi járattal utazó csámpai és gyapai gyerekeknek is jár. Az első bérlet lejárta után egy hónapon belül be kell adni a szociális csoportnál a kérelmet, azután már egyéni ütemezésben, a polgármesteri hivatal pénztárában lehet felvenni a lejárt bérletek vételárának nyolcvan százalékát.

Augusztus végén aktuális a gyermekvédelmi törvény szerinti egyszeri pénzbeli támogatás az augusztus elsején rendszeres kedvezményre jogosult, illetve hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek családjainak. – A gyermekenként 6000, illetve 6500 forint támogatást összesen 169 gyermek után 99 család veheti majd fel a polgármesteri hivatal házipénztárában. Az értesítéseket már kiküldtük a kedvezményre jogosultaknak – mondta a csoportvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában