Hajdan

2022.08.04. 18:10

Negyvenhét lengyel gyermek érkezett Szekszárdra az árvíz sújtotta Wroczlavból

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna megyéből.

Szeri Árpád

A lengyel kisdiákok a szekszárdi városházát is felkerestékan (TN)

A lengyel kisdiákok a szekszárdi városházát is felkerestékan (TN)

60 ÉVE megnyílt Helsinkiben a VIII. Világifjúsági Találkozó, amelyen 140 ország küldöttei vettek részt. A 406 főnyi magyar csoportban Tolna megyét a tamási Szigeti Jánosné, a szekszárdi Hajdú István és a tolnai Hinkel Károly képviselte. Rajtuk kívül még négy Tolna megyei turista utazott a finn fővárosba.

60 ÉVE „a Szekszárdi Autóközlekedési Vállalat autóbusza 40 utassal elindult Hidasnémetin, Kassán át, Krakkó-Zakopanéba. Ez az első eset, hogy nem Budapestről, hanem közvetlen Szekszárdról indult a különjárat.”

60 ÉVE megyénk női röplabda válogatottja Pest megye csapával mérkőzött meg Gödöllőn. A Mohainé, Piringer, Andok, Steiner, Csörgőné, Szabados. (Csere: Csuma, Forgács, János, Patyi) összeállítású Tolna megyeiek 3:1 arányban nyertek.

50 ÉVE Pakson megkezdődött a Duna menti fiatalok ötödik találkozója. A rendezvény keretében zajlott le „a konzerviparban dolgozó fiatalok első országos parlamentje a Paksi Konzervgyárban. A téma az ifjúsági törvény, illetve az ennek végrehajtásával foglalkozó miniszteri rendelet volt.”

50 ÉVE „a 27. szegedi ipari vásáron a Lampart Zománcipari Művek két sorozat edénye – mindkettő a bonyhádi gyár terméke – vásárdíjat kapott. A gázedény különösen nagy elismerést váltott ki a vásárrendezőktől – lévén Dél-Magyarország főleg gázzal tüzelő vidék.”

50 ÉVE „Szekszárdon, a Babits Mihály Művelődési Központban a Népbolt Vállalat önkiszolgáló boltjaiból 22 pénztáros versengett pontosságból és gyorsaságból. Első lett Hoffmann Ádámné, a Déli kertvárosi ABC-áruház pénztárosa.”

35 ÉVE megtörtént az iregszemcsei Egyetértés Termelőszövetkezet korszerűsített és bővített tehenészeti telepének átadása. „A két istállóban korábban száz-száz szarvasmarha fért el, most a bővítés után pedig összesen 350.”

35 ÉVE megnyílt Fadd-Domboriban a Magyarországi Németek Demokratikus Szövetségének III. ifjúsági tábora. Hetényi Árpád, az ifjúsági bizottság elnöke, tábor vezető, kifejezte örömét, hogy míg az előző esztendőben a táborlakók létszáma huszonvalahány volt, idén már megközelíti a hatvanat.”

35 ÉVE „tizenkét tagú szovjet újságíró-küldöttség érkezett megyénkbe. A delegáció tagjai – moszkvai lapok, hírügynökségek és vállalati, üzemi újságok vezető munkatársai – látogatást tettek szerkesztőségünkben, ahol lapunk munkatársaival kötetlen beszélgetést folytattak.”

25 ÉVE az MTA régészeti kutatócsoportja a sárszentlőrinci területen található középkori földvárak feltárásán munkálkodott dr. Miklós Zsuzsanna régész irányításával. A csapat kilenc sírt tárt fel, emellett felszínre került két ezüstpénz, két kés, valamint egy deréköv csat is.

25 ÉVE „sikerrel zárult a Cece és Tamási közötti gázelosztó vezeték tömörségi nyomáspróbája. Tamási egyes városrészeiben nincs akadálya annak, hogy akár már augusztus hidegebb napjaiban gázzal fűtsenek.”

25 ÉVE negyvenhét lengyel gyermek érkezett Szekszárdra az árvíz sújtotta Wroczlavból. A 8-14 éves korú általános iskolásokat az önkormányzat vendégeként a sötétvölgyi táborban helyezték el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában