Allergia

2022.08.26. 10:20

Ontja pollenjét a parlagfű

A parlagfű pollenszórása fokozatosan erősödik, azonban a hűvös éjszakák és az ismétlődő záporok átmenetileg helyileg csökkenthetik a pollenterhelést, áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

A parlagfű pollenkoncentrációja országosan és megyénkben is magas, nagyon magas a közzétett térkép tanulsága szerint. A csalánfélék virágzása a csúcsán valószínűleg túljutott, pollenkoncentrációjuk fokozatosan csökken, országosan közepes, esetenként elérheti a magas szintet.

Éves pollennaptár (Forrás: MTI)
 

A többi lágyszárú allergén közül az üröm, a libatopfélék, valamint a kevésbé jelentős allergénnek számító kenderfélék virágpor koncentrációja alacsony, helyenként eléri a közepes szintet, míg a pázsitfűfélék, az útifű, a lórom valamint az ernyősvirágzatúak virágpora jellemzően alacsony koncentrációban van jelen.

A fák közül még lehet néhány szem a levegőben a ciprus-és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közé tartozó hárs és fenyőfélék virágporából. A kültéri allergén gombák közül az Alternária spóraszáma magas-nagyon magas, az Epicoccumé közepes, helyenként magas szintet ér el.

Parlagfűpollen-koncentráció 2010-2021 (Forrás: MTI)
 

A parlagfűre érzékeny allergiásoknak fontos, hogy a megfelelő gyógyszert szedjék. A tünetek enyhítésére érdemes maszkot viselni, a pollen-előrejelzést folyamatosan követni. Továbbra is fontos a rendszeres kaszálás, mellyel csökkenthetjük a levegőben a lágyszárú gyomnövények – köztük a parlagfű – virágporának mennyiségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában