Gasztronómia

2022.08.09. 16:45

Rétes, stangli és knédli készült a főzőiskolában

Első alkalommal rendezte meg a németkéri Német Nemzetiségi Önkormányzat a Sváb Főzőiskolát, ahol régi népi ételek készítéséről tartottak bemutatót a helyi hagyományos fogások készítését ismerők a Művelődési Ház udvarán.

Ábrahám-Gazsó Rita

Főzőiskola Németkéren (Fotó: Molnár Gyula)

Az alapanyagokat, kellékeket is a nemzetiségi önkormányzat biztosította. A hagyományteremtő rendezvényen a népi gasztronómia iránt érdeklődők kétféle süteményt, így a Strudl-t, azaz nyújtott rétest készítettek túrós és grízes-meggyes ízben, valamint Kierer Stang'l-t, vagyis kéri stanglit, amely liszttel, tojással, szegfűszeggel és fahéjjal készül, és a régiek borba mártogatva fogyasztották.

Emellett egy főétel, a Kerva Knédl-t, magyarul kelt gombóc készítését is elsajátíthatták a résztvevők, amely egy káposztás étel szalonnával, kolbásszal, hagymával és a tetején nagy kelt gombócokkal. Az érdeklődők nem csak passzív szemlélői voltak a bemutatónak, hanem ki is próbálhatták ügyességüket: volt aki rétest, míg más kéri stanglit nyújtott, vágott. 

– A program célja az volt, hogy a régi ételeket, az elkészítési módot megismertessük a mai fiatalokkal, amíg még van, aki átadja. A receptek egyébként a németkéri származású Hanák Ottóné Anyám konyhája című sváb szakácskönyvében is megtalálhatóak – tudtuk meg Rauthné Bauman Orsolyától. A program sikere arra ösztönzi a szervezőket, hogy folytatódjon a sváb főzőiskola, a tervek szerint karácsony előtt ünnepi ételeket, süteményeket készítenek majd közösen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában