Gyümölcs

2022.08.08. 07:00

Szilvaszezon: a szüret már elkezdődött, hamarosan ültethető is

Hivatalosan is megkezdődött a szilvaszezon, amit egészen októberig élvezhetünk. A szezonális gyümölcsök, amellett, hogy jóval kedvezőbb áron hozzáférhetők, frissebbek, zamatosabbak és jóval magasabb a tápanyagtartalmuk is.

Farkas Eszter

Szilvaszezon (Fotó: Makovics Kornél)

– A szilva a csonthéjas gyümölcsök közé tartozik, amelynek igen változatos a felhasználási köre, és sok fajtáját ismerjük – hívta fel a figyelmet Jókai Eszter, őstermelő. Elmondta, a legkeresettebb fajták a Stanley, a Bluefre, a Besztercei, a Cacanska Lepotica és a Cacanska Rodna. Az idei termés a korai fagyok ellenére kiváló, a terméshozam akár negyven kilogramm is lehet egy-egy fánál.

– Az érett gyümölcsök betakarítása nyár végén kezdődik meg, és az ültetést nem sokkal később, ősszel végezzük egészen a nagy fagyok beálltáig. A konténeres növények ültetését én személy szerint nem ajánlom, a szabadgyökerű csemetéknek sokkal nagyobb esélye van arra, hogy megeredjenek.

A szilva ültetése ugyanúgy történik, mint más gyümölcsfák esetében. Fontos, hogy napfényes helyre kerüljön, lehetőleg a későbbi méretet belekalkulálva elég messze legyen más növényektől, kerítéstől vagy a ház falától. A megfelelő elhelyezés után fontos, hogy a facsemete megfelelő mennyiségű vizet kapjon.

– Az ültetés után fajtánként változó, hogy milyen szerrel kell elvégezni a fa permetezését, illetve később szükséges a növény visszametszése. Az első termésre körülbelül az ültetést követő harmadik évben számíthatunk.

A gyümölcs felhasználási köre széles, magas rost- és szorbit tartalma miatt például kiválóan támogatja az anyagcserét. Sok benne az ásványianyag, A-, B- és C- vitaminban gazdag. Diétázóknak nem ajánlott magas cukor- és kalóriatartalma miatt. Ellenben a fogyókúrázóknak jól jöhet magas ásványianyag tartalma miatt, ugyanis kis mennyiségben is laktató hatású, egy főétkezés is kiváltható vele.

Mennyei finomságok készülnek belőle

A kékes, lilás színű gyümölcs kultikus jelentőségű hazánkban. Településeink nevében sem véletlenül található meg a zamatos finomság, úgy mint Szilvásvárad vagy Szilvásszentmárton esetében. Pite, lekvár és pálinka egyaránt készülhet belőle.

– A legegyszerűbben elkészíthető szilvalekvár receptjére pár éve bukkantam rá – mondta el K. Julianna, szakácsnő, majd hozzátette: nagyban megkönnyíti a háziasszonyok életét, mivel egyszerűen megmossuk a gyümölcsöt, kettévágjuk, kimagozzuk és egy ecettel kikent tepsibe rendezzük a gyümölcsöket, majd megcukrozzuk.

Az előmelegített sütőben alufóliával lefedve két-három órán át lefedve sütjük, majd fahéjjal szórjuk meg és körülbelül még két órán át sütjük, amíg sűrűvé válik. Az elkészült lekvárt üvegbe szedjük, és meg is vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában