Tanévnyitó

2022.08.31. 20:00

Véget ért a vakáció, új tanév, új kihívások várják a diákokat

Megyénkben is becsengettek. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A nyár utolsó napján sok intézményben tartották meg az évnyitót: Dombóváron kerek évfordulót ünnepeltek, Tolnán püspöki mise volt.

Munkatársainktól

Évnyitó a TMSZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskolában (Fotó: Kiss Albert)

Szekszárd, sőt az egész megye legkorszerűbb iskolájában kezdődött meg tegnap délután a tanév sok év után a Tolna Megyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola régi-új épületében. Több esztendővel ezelőtt egy csőtörés használhatatlanná tette az iskolát, ezért éveken át albérletben, a Pécsi Tudományegyetem E épületében folyt az oktatás. Mostanra az Innovációs és Technológiai Minisztérium másfél milliárd forintos támogatásával a régi épület vázára felépítettek egy, a XXI. század igényeinek mindenben megfelelő iskolát, nyáron berendezték a termeket, műhelyeket, irodákat, s 413 diák már itt sajátíthatja el az ismereteket.

A tanévnyitón, ünnepi beszédében Bacher Erika igazgató elmondta, szeptembertől 368 nappali tagozatos diák tanul a megújult falak között, s közülük 178-an kezdő osztályba járnak. Idén ismét indult felnőttoktatás is, 45-en ennek keretében gyarapítják ismereteiket. 

Az igazgatónő bemutatta az új oktatókat. Van új nyelvtanár, aki az angol mellett a kommunikációt, a magyar nyelvet is tanítja, gyógypedagógus, aki a beilleszkedést segíti, más pedig a versenyszférában szerzett ismereteit továbbadva a szállodaiparban, turisztikában fontos tudnivalókat oktatja.

Kérte a tanulókat, vigyázzanak az új iskolára, majd felhívta a figyelmüket arra, hogy végezve majd tanulmányaikat, az életben boldoguljanak, hivatástudatra, áldozatos munkára lesz szükség. Mert mikor mások ünnepelnek, pihennek, nyaralnak, nekik dolgozniuk kell. Feladatuk lesz, hogy mások zavartalan, gondtalan utazásáról, étkezéséről gondoskodjanak, s hogy az ünnepek, rendezvények úgy valósuljanak meg, hogy a résztvevők észre se vegyék, hogy a háttérben komoly munka folyik. Mindezt pedig másként nem is lehet és nem is érdemes tenni, csak elhivatottsággal. 

Utalt arra, a tanári kar is készült, hogy a megújult épületben élményekkel teli tanév vegye kezdetét. Hamarosan kezdődik a „Vissza a jövőbe! a Hunyadi iskola visszafoglalása” elnevezésű program, s a tanév során is számos izgalmas verseny, vetélkedő várja a diákokat.

Részt vett a tanévnyitón Dömötör Csaba, a Tolna Megyei Szakképzési Centrum kancellárja is, akitől megtudtuk, a tanév során négy fontos feladatot kell a szakképzési centrum iskoláinak megoldani. Meg kell teremteni a gazdaságos működés feltételeit, javítani kell a képzés minőségét, a minőségirányítási rendszer bevezetésével szabályozottabbá tenni a tevékenységet, s lehetővé kell tenni, hogy a tanulók közül minél többen eljussanak más országokba, gyarapítani tudásukat, szakmai ismereteiket.

Dombóváron ünnepélyes tanévnyitó keretében emlékeztek meg a szeptember 1-jétől Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néven a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartása alatt tovább működő belvárosi iskola negyven évvel ezelőtti  indulásáról. A rendezvényen Dr. Szenyériné Szabolcska Julianna az intézmény vezetőjeként búcsúzott és adta át a hajó kormányzását Somfalvi Eszter kolléganőjének.

Negyven évvel ezelőtt indult el az oktatás a Molnár György Általános Iskolában. Emlékezetes maradt sok ember számára a belváros szívében, a modern épület, a szülői munkaközösség összefogásával kialakított park, az új felfogásban meginduló oktatás, a dallamcsengő. Bizony volt olyan esztendő, amikor több mint 1100 gyermek járt a háromszintes oktatási intézménybe. Iskolabolt, színjátszókör, gombatermesztés, sok hasonló kreatív és hasznos elfoglaltság várta a diákokat.

Nem csak a kerek évforduló adott okot az ünneplésre. Megújult a Keserü Ilona Nemzet Művésze, Kossuth-díjas festőművész által készített „Színforgó”, amelyet a művésznő és Dombóvár  Önkormányzatának köszönhetően restaurátorok szakértő munkája eredményeképpen felújították.

Kovácsné Gőgős Ágota, Kovács Krisztián, Pintér Szilárd polgármester, dr. Szenyériné Szabolcska Julianna és Potápi Árpád János államtitkár (Fotó: V. Sz.)

Tolnán különleges eseményen vehettek részt a nebulók, hiszen Pécsi Egyházmegye iskolájának ünnepélyes tanévnyitóját a tolnai templomban tartották. Négy középiskola és hat általános iskola működik Baranyában és Tolnában a katolikus egyház fenntartásában. A szerdai tanévnyitót kulturális műsorral és püspöki misével fűszerezték. Először a helyi Szent István Katolikus Gimnázium igazgatója, Novothné Bán Erzsébet köszöntötte a megjelenteket, köztük Felföldi László püspököt, dr. Horváth Kálmán főispánt és Appelshoffer Ágnest, a város polgármesterét.

Elmondta, az iskola célja, hogy a hozzájuk járó diákok évről évre jobb emberekké váljanak. Fejlesztik a tudásukat, a gondolkodásmódjukat, segítik őket abban, hogy közösségi élményekhez jussanak, ugyanakkor a saját képességeiket is felfedezhessék, kibontakoztathassák. Az igazgatónő azon van negyvenkét tanévnyi tapasztalattal a háta mögött és a tantestület támogatásával, hogy bizalmi alapon álló kapcsolat épülhessen ki a tanárok és a tanulók között. 

A kulturális betétben orgonán közreműködött Rizner Dávid, csellón Szigeti Boldizsár, prózát mondott Tamás Panna Benjamina. Ezt követően kezdődött a tanévnyitó püspöki mise, a Veni Sancte. 

Az egyházmegye főpásztora azt emelte ki, hogy a baranyai és tolnai falvak története szenvedéstörténet. Kitelepítések, áttelepítések, elüldözések, elhurcolások jellemezték a közelmúltat. A hitük révén mégis megerősödtek, s küzdöttek a megmaradásért. A nevelésnek is ez a célja, fel kell készíteni a fiatalokat arra, hogy szenvedés nélkül, küzdelem nélkül nincs eredmény. Szeretettel kell oktatni őket, hogy a hétköznapok nehézségein felülemelkedve, boldogan játszhassák majd el életük dallamát. A tanévet ezzel megnyitottnak nyilvánította a püspök. A tolnai gimnáziumban kétszázkilencven gyerek és harminchárom pedagógus kezdi meg a munkát.

Pakson többféleképpen is készülnek a szeptember elsején kezdődő új tanévre. Az atomváros önkormányzata a Paks Ponttal közösen idén is ajándékcsomaggal kedveskedik a leendő első osztályos tanulóknak. A csomagban az iskolapadra helyezhető kispárnán kívül számos más érdekesség is helyet kapott. Olyan ajándékokat válogattak be a csomagba, amivel a gyerekek Pakshoz való kötődését kívánják erősíteni. A város többféleképpen támogatja a családokat, amelyekről külön tájékoztatót is találhatnak az első osztályosok ajándékcsomagjában. Paks önkormányzata egyébként még 2018-ban kapta meg a családbarát önkormányzat címet. Azóta is igyekszik a városvezetés olyan ötleteket megvalósítani, amelyek méltóak a korábban nyert elismeréshez.

A városban ilyenkor, szeptember elején megnő a forgalom az iskolák és az óvodák környékén. A tanévkezdetkor nem csak az okoszebrák segítik a biztonságos közlekedést a városban, hanem a rendőrség is. Szeptember elejétől egy hónapon keresztül fokozott rendőri jelenlét várható az oktatási nevelési intézmények, általános és középiskolák közelében lévő gyalogátkelő helyeknél a napi oktatás kezdeti és befejezési időszakában - adta hírül a TelePaks.

Biztonságos közlekedés

Komlósiné Kiss Anett a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a biztonságos közlekedéssel kapcsolatban azt javasolja, hogy a szülők ismertessék meg a gyerekekkel a különböző közlekedési táblákat, használják a kijelölt gyalogátkelőhelyeket, valamint ne a legrövidebb, hanem a legbiztonságosabb utat válasszák az iskolába vagy az óvodába menet.

– Többször gyakoroljuk az átkelést gyermekünkkel a bonyolultabb útkereszteződésekben, a közlekedési szabályok a gyakorlatban rögzülnek leginkább – figyelmeztet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában