Igazi fesztivál lesz

2022.09.02. 17:30

A hagyományoknak megfelelően rendezik meg a Szekszárdi Szüreti Napokat

A Covid okozta kétévnyi kényszerű szünet után, ezen az őszön ismét a több mint fél évszázados hagyományoknak megfelelően rendezik meg a Szekszárdi Szüreti Napokat.

Szepesi László

A szombat délutáni felvonulás idén is a Szekszárdi Szüreti Napok egyik leglátványosabb programjának ígérkezik (Archív fotó: Makovics K.)

Fotó:

A hónap közepén, szeptember 15. és 18. között rendezik idén a fesztivált, melynek helyszíne a Béla király tértől a Luther térig tart. „Megmutatjuk ezeken a napokon Szekszárd igazi arcát” – mondta a Szekszárdi Szüreti Napok programját bemutató sajtótájékoztatón Gyurkovics János alpolgármester. Már minden szálláshelyet lefoglaltak az ország, s a világ minden tájáról érkező látogatók. A Dél-Dunántúl Legnagyobb Kulturális Fesztiválja címet is elnyert Szüreti Napokon a kényszerű takarékosság ellenére is nagyszerű rendezvények lesznek.

A szüreti napok programjáról Berlinger Attila, a szervező Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója elmondta, idén egy színpad lesz a Szent István téren, mellette a hagyományos vidámpark, és a Béla király téren lesznek a borászok, s az étkeket kínáló vendéglátók, onnan a Garay térig a népművészeti alkotásokat áruló pavilonok. A programok – a vármegyeháza udvarán zajló egy-két előadás kivételével – ingyenesek. Szerepelnek országos hírű művészek, együttesek, s megmutatják magukat az itthoni ismertek is. 

Komjáthi Tamás Antalné (jobbról), Herrné Szabadi Judit, Berlinger Attila, Gyurkovics János és Keszthelyi Szabolcs a fesztivál sajtótájékoztatóján (Fotó: Mártonfai D.)

A fesztivál része a „Hagyományt építünk” címmel a Művészetek Házában megrendezésre kerülő II. Kortárs Népművészeti Triennálé, amelyről Komjáthi Tamás Antalné, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke beszélt. Itt azt mutatják be, hogy a lakáskultúra változásaihoz igazodva készülő népművészeti tárgyak miként őrzik, tükrözik azt az örökséget, hagyományt, amelyet a tájegység képvisel.

Herrné Szabadi Judit, a Szekszárd Borvidék NKft. ügyvezetője arról beszélt, a szekszárdi borászok is várták, várják a fesztivált. A Béla király téren 19 pavilonban kínálják majd a borokat. Közülük huszonkilencen a Szekszárdi Borvidéket képviselik, de mert az itteniek főleg vörösborokat kínálnak, meghívtak négy borászatot a Tolnai Borvidékről is, akik inkább rozét és fehér bort hoznak magukkal. Rajtuk kívül, szintén hagyományosan, két pálinkaház párlatait is kóstolhatják a látogatók.

A minőségi italok mellé remek ételek is dukálnak. Mint arról Keszthelyi Szabolcs, a Vendéglátók Kerekasztala Szekszárdért Egyesület elnöke beszámolt, több hétig tartó egyeztetés során dolgozták ki, hogy milyen ételeket kínáljon az Ízek utcájába kitelepülő az öt étterem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában