Elismerés

2022.09.22. 11:32

A Hirling Ádám-díjas a nyugdíjas életet tanulja

A Város Napján adták át a város kitüntetéseit, így a Szekszárd egykori polgármesteréről elnevezett Hirling Ádám-díjat is. Ezt vehette át dr. Göttlinger István, aki három évtized után köszönt el a hivataltól, és megkezdte nyugdíjas éveit. Pár hónap híján harminckét éven át volt a polgármesteri iroda vezetője, majd a város aljegyzője.

Szepesi László

Göttlinger István (balra) Gyurkovics János alpolgármesterrel (Fotó: Kiss A.)

Marcaliban született, katonacsaládban. Ám ő nem követte ebben édesapját, nagyapját, hanem jogász lett. A rendszerváltás után, 1990 végén megkereste őt a tanácsi korszak utáni első polgármester, Kocsis Imre Antal azzal, hogy legyen a polgármesteri iroda vezetője. Ez karácsony táján történt, s a meghívás azonnalra szólt, de csak január közepén jött el addigi irodájából a Béla király térre, ahol már várták az új, mindenki számára ismeretlen feladatok.

Ez az időszak volt az új közigazgatás kialakításának hajnala. Az önkormányzati rendszert kellett kitalálni, felépíteni. Nagy kihívás volt, mert bár a törvényt a parlamentben már elfogadták, nem voltak végrehajtási jogszabályok. Itt kellett megalkotni, megszülni a működéshez keretet adó helyi rendeleteket. Létrehoztak „jogszabálybébiket”, sok közülük kiállta az idők próbáját, voltak, amelyeket változtatni, alakítani kellett.

Múltak az évek, Göttlinger Istvánnak változtak a titulusai, a jogi iroda vezetője lett, majd jogi és közgazdasági irodavezető, 2010-ben pedig a képviselő-testület mindkét oldala szinte egyhangúlag, egyetlen tartózkodással, megválasztotta aljegyzőnek. Akkor is köztisztviselő maradt, három polgármester, még több jegyző mellett, jogot tudó szakemberként, a politika alakulásától függetlenül mindig a város, a szekszárdi polgárok érdekeit védte. Tette ezt úgy, ahogy az egyik legnagyobb ókori jogtudós, Ulpianus megfogalmazta a jog parancsaiban: tisztességesen élni, mást nem bántani, kinek-kinek megadni a magáét. 
Az új Hirling Ádám-díjas most a nyugdíjas életet tanulja.

Öt gyermeke közül három már nincs Szekszárdon, őket is többet láthatja majd, unokázhat, és miközben azért figyeli a város, valamint a városháza életét, lesz ideje levenni a polcról olvasásra váró könyveit.

Ünnepi közgyűlésen vehették át az elismerést

Mint azt megírtuk, Szekszárd Város Napja alkalmából az idén is ünnepi közgyűlésen adták át a város elismerő díjait az arra érdemeseknek. Az idén dr. Dobos Gyula vehette át a díszpolgári címet, a vele készített cikket ide kattintva, míg a Pro Urbe Emlékplakettel elismert Nagy Janka Teodórával készült interjút ide kattintva olvashatja. A Hirling Ádám díjas Tamási Annáról szóló írásunkat itt, a Triebler Irma kitüntető címmel elismert Rottenbacher Ádámmal készített cikkünket itt, míg a Közjóért díjas Pecze Istvánnal készült írásunkat itt találja. Dr. Bajor Klára a Közjóért kitüntető címet vehette át Szekszárd Város Napján, az erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja el. Legutóbb a Közjóért-díjas Fiáth Szilvia állatvédőt mutattuk be olvasóinknak.

Ugyancsak megírtuk, az érdeklődőket kulturális kísérőprogramokkal is várták a város napja alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában