Löszszurdik túra

2022.09.28. 11:33

A környezetvédelem a családban kezdődik

A környezettudatos gondolkodás és a környezetbarát szabadidős tevékenységek népszerűsítéséért dolgozik Baka György, a szekszárdi Zöldtárs Alapítvány kuratóriumi elnöke. Véleménye szerint javul a helyzet e téren, de még van tennivaló bőven.

Wessely Gábor

Baka György mutatja a szekszárdi löszszurdik túra útvonalát a térképen (A szerző felvétele)

– A városok szemetesek, főleg a bevásárlóközpontok, a gyorséttermek környéke. A rengeteg figyelemfelhívó kampány ellenére semmi változás nem látszik e téren. Ön évtizedek óta a környezetvédelemért tevékenykedik. Hogyan tekint erre a helyzetre?

– Amit látunk, az a felszín – mondja Baka György, a szekszárdi Zöldtárs Alapítvány elnöke. – Az emberek 80-90 százaléka már odafigyel a környezete tisztántartására, de van még mindig 10-20 százalék renitens szemetelő. És nem azt vesszük észre, ami rendben van, hanem azt, ami nincs rendben: az illegálisan lerakott szemétkupacokat a külterületeken, a szétszórt csipszes zacskókat, energiaitalos dobozokat a bevásárlóközpontoknál. Érthetetlen, hogy egyesek néhol a szemétgyűjtőtől három méterre dobják el a papírpoharat vagy a banánhéjat.

Az épülő Duna-híd pillérénél felhalmozódott hulladék (A szerző felvétele)
 

– Nemrég a Bodrog egy szakaszán szedtek össze nyolc tonna hulladékot az önkéntesek, azelőtt a Tiszán ügyködtek, amikor az áradás Romániából és Ukrajnából sodort magával több tonna szemetet, de a Duna se tiszta, azon is érkeznek mázsaszámra a kidobált PET-palackok és más cuccok. A civil szervezetek elég aktívak a környezetvédelemben. Kapnak ehhez állami segítséget?

– Kapnak, de nem eleget. Összetett a probléma, most kell kitalálni a fellépés, a szabályozás mikéntjét, új dolog a szemetelés, és új az ellene folytatott harc. A hazai hulladékgazdálkodás többszöri átszervezése sem tett jót a rendszernek. Nem jó ötlet szerintem az, hogy a szekszárdi szakcég, az Alisca Terra feladatait Székesfehérváron vagy Budapesten szabják meg. Helyi a probléma, helyben lehet legjobban kezelni. Mi is működtetünk Szekszárdon egy hulladékkommandót Baltavári Istvánnal és másokkal. Itt élünk, tapasztaljuk a gondokat, és igyekszünk megoldani azokat.

Eldobált ruhák egy ruhagyűjtő konténer közelében (A szerző felvétele)
 

– Arról is ismert ön, hogy szorgalmazza: szabadidős tevékenységeink is legyenek környezetbarátok. A Zöldtárs Alapítvány, esetenként más szervezetekkel összefogva löszszurdik túrákat, kerékpáros (autómentes) napokat szervez. A pandémia mennyiben gátolta ezeket a programokat?

– Az elmúlt egy-két évben visszaszorultak ezek a programok, de most újraindultak. A szüreti napokhoz kapcsolódóan már szerveztünk löszszurdik túrát, amit sajnos az eső elvert, de karácsony és szilveszter között reméljük megtartható lesz a következő. Ez a legnépszerűbb, úgynevezett zsírégető túra, a karácsonyi nagy kajálások után sokan eljönnek, 150-180-an. Autómentes, bringás családi napunk pedig most volt szeptember 24-én tizenkettedik alkalommal.

Árok a gyorsétteremnél (A szerző felvétele)
 

– A korosztály számít a környezetvédelmi aktivitásban? A fiatalok könnyebben mozdíthatók, nyitottabbak?

– A környezetvédelem a családban kezdődik. A gyerek 6-7 éves koráig a családi mintákat figyeli, követi. Ez szolgál számára a viselkedéskultúra alapjául. Az iskolának és a szülőnek összefogva kellene dolgozni a gyerek környezettudatos neveléséért. Csakhogy ezt sok iskola huszadrangú dolognak tekinti, a szülőket meg minden eddiginél jobban leköti a megélhetésért folytatott küzdelem. Persze az idő nekünk dolgozik. A jövő embere biztos, hogy környezetféltő lesz! Különben nem lesz…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában