Távfűtés

2022.09.19. 17:42

A lakó dönt majd arról, mennyire legyen meleg a lakásban

Árat nem emelnének, de a kormány csökkentené a távfűtött lakásokhoz eljuttatott hőmennyiséget – erről a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára beszélt egy konferencián. Csukle Tibor, a Szekszárdi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, Szekszárdom minden távfűtéses lakásban lehetőség van a hőfok szabályzásra, ezen kívül minden fogyasztó a mért energia alapján fizet.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Az aktuális munkákat rendre elvégezte még nyáron a Szekszárdi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. Csukle Tibor igazgató elmondta, 5600 lakás illetve intézmények, bankok, iskolák, óvodák, cégek tartoznak hozzájuk. Idén második éve, hogy lakossági kezdeményezésre több mint százhúsz lakásban elvégezték a radiátorok cseréjét. Az új radiátorok esztétikailag szebbek, korszerűbbek, nincs bennük vízkőlerakódás, emiatt a meleg leadásuk is jobb. Aki kérte, kapott előzetes árajánlatot, és megrendelés esetén elvégezték a radiátorok cseréjét.

Az előre tervezett felújításokat is elvégezték, így többek között a Kölcsey lakótelepnél és a Tartsay Vilmos utcában távvezeték csere volt, és a kazánházon belül is volt felújítás. Többször végeztek nyomáspróbát, gyakorlatilag felkészültek a téli fűtési szezonra.

Csukle Tibor, a Szekszárdi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, Szekszárdom minden távfűtéses lakásban lehetőség van a hőfok szabályzásra, ezen kívül minden fogyasztó a mért energia alapján fizet. Fotós: Mártonfai Dénes

A lakosságot természetesen az érdekli, mennyivel kerül idén többe a fűtés és a meleg víz. Csukle Tibor elmondta, Szekszárdon minden lakásban a hő mennyiségét szabályozni lehet, illetve külön mérhető, hogy az adott család mennyit fogyasztott. Így nem gondolná, hogy ebbe a szolgáltató bele tudna avatkozni. Az igazgató mindenkinek azt tanácsolja, csak akkor tekerje feljebb a hőszabályzót, amikor otthon van, illetve éjszakára vegye le a fűtést. Az más kérdés, hogy egy adott lakóközösségben vannak olyan helyiségek – például a közös folyosók, közösen használt tárolók – ahol a költségmegosztón mért fűtés összegét visszaosztják a lakókra.

Az ár negyedévente változhat

Szekszárdi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. is már megkötötte a következő évre az MVM-mel (Magyar Villamos Művek) a szerződést a szükséges gáz mennyiségére, az ár negyedévente változhat. A szerződés október 1-től lesz érvényes, a tavalyi ár több mint tízszerese kilozsulonként a tavalyinak. Állami támogatás nélkül ez az összeg kigazdálkodhatatlan, mondta az igazgató.

A szekszárdi szolgáltató a lakosság mellett ellátja a bankok, közhivatalok, a külön kezelt intézmények, mint például az óvodák, iskolák, rendőrség fűtését is. A fűtési szezon nem egy konkrét időponthoz kötődik – általában október közepe – hanem az időjáráshoz. Ha a hőmérséklet napi átlaga tíz fok alá csökken, illetve három egymást követő napon a napi átlag tizenkét fok, akkor indítják be a fűtést. A meleg víz hőfoka pedig a jövőben negyven fok fölött lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában