Fagyikörkép

2022.09.10. 11:30

A Primben a prímet a kinder pingui viszi a fagylaltok közül

A fagylaltok és a sütemények között is akadnak sláger termékek. Két cukrászdát kérdeztünk a listavezető finomságokról. Népszerű a rugelach és a kinder pingui.

Szeri Árpád

Harminc éves lett a Prim Cukrászda (Fotó: Mártonfai Dénes)

Van-e fagyi megkülönböztetés Tolna megyében? – tehetjük fel a kérdést Hofi Géza emlékezetes műsorszáma alapján. A válasz pedig az, hogy a termékcsaládon belül igenis van. Egyértelműen fogalmazva: az édesség kedvelők számára egyes fagylalt fajták keresettebbek a többihez képest.

A dunaföldvári Marcipán Cukrászda vendégeinek jelentős része a csokoládé és a puncs híve – adott tájékoztatást Nagy László tulajdonos. A két hagyományos termék mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvend a rugelach, aminek egy régi örmény-zsidó sütemény az alapja. Ez a Marcipán termék tavaly negyedik lett Bolognában, a Gelato fesztiválon. Ugyancsak kelendő a rozmaringos-málnás étcsoki is.

A sütemények terén a házi krémes, valamint a meggyes krémes vezeti a fogyasztási listát. Ezeket a finomságokat a dobostorta, a mignon, valamint az úgynevezett Párizs-Brest torta követi. Az óhatatlan áremelésnek egyelőre még nem érezhető a kedvezőtlen hatása. Nagy László úgy fogalmazott, hogy cukrászdája korábban sem tartozott az olcsóbb helyek közé, de aki a Marcipánba betér, az garantáltan minőségi terméket kap.

A szekszárdi Prim Cukrászda fagylaltos pultjának kitüntetett része az a tégely, mely a kinder pingui fagylaltot tartalmazza. Bánné Szűcs Katalin cégvezető elmondta, hogy ez a nutella krémmel leöntött, fehér csokoládés termék egyaránt kedvence gyermeknek és felnőttnek. Ugyancsak jelentős mennyiségben fogy a klasszikusok közé tartozó vanília és a csokoládé. Erőteljesen kezdenek felzárkózni az úgynevezett mentes termékek, azaz a glutén, a cukor és a tejmentes fagylaltok. A cukrot édesítőszerrel, a tejet pedig rizstejjel lehet kiváltani.

Áttérve a süteményekre, ebben a kategóriában verhetetlen a csokis keksz torta. Nyaranta dobogós helyezett a joghurtos lime, valamint az epres mascarpone. Ugyancsak kelendő a dobos torta, ami természetesen úgy készül, ahogyan azt az Élelmiszer Nagykönyv előírja.

Harminc éve édesíti életünket

A Prim mindhárom cukrászdájában kedvezmények várták szeptember 7-én a betérő vendégeket. A vállalkozás ugyanis jeles évfordulót ünnepelt: 1992-ben ugyanezen a napon a megyeszékhelyen, a Kölcsey lakótelepen megnyílt  az első üzlete. Később a Flórián utcai, majd a Kiskorzó téri új helyiségek jelezték a gyarapodást.

Fotós: Mártonfai Dénes

– A kedvezményekkel megköszöntük vendégeinknek, hogy régóta kitartanak mellettünk – mondta Bánné Szűcs Katalin. – Másnap pedig házi ünnepséget tartottunk, nem feledkezve meg arról, hogy közkedveltségünket kiváló munkatársainknak is köszönhetjük. A megemlékezésen röviden méltattam a mögöttünk lévő három évtizedet és vázoltam a jövőre vonatkozó terveinket is.

Fotós: Mártonfai Dénes

Bánné Szűcs Katalin hozzátette: pontosan emlékszik az 1992-es nyitás napjára. Igaz, az előző napra, a próbaüzemre még jobban. Ugyanis ekkor nem működött a fagylalt készítő gép… Ám ami rosszul kezdődött, jól folytatódott. Hiszen, idézzük a cégvezetőt, Prim Cukrászda volt, van és lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában