Családi nap

2022.09.12. 19:54

A szeretet mindenkit előnyére változtat meg

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Tolna Megyei Nevelőszülői Hálózata családi napot rendezett gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek, fiatalok és nevelőszüleik számára. A nevelőcsaládok mellett szeretettel vártak mindenkit, akit érdekel a nevelőszülői hivatás.

Szeri Árpád

Fotó: Kiss Albert

Mintegy kétszázötvenen érkeztek a múlt szombaton a tolnai Alta-Ripa Szabadidőparkban tartott családi napra: nevelőszülők, nevelt és saját gyermekeik, unokáik. A rendezvényen Szécsényi Sándor, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató területi igazgatója köszöntötte a résztvevőket. 

– A rendezvény legfontosabb célja az, hogy találkozhassanak a nevelőszülők egymással, a gyermekek megélhessék a közösség érzését, a sorstársakkal való találkozás lehetőségét – hangsúlyozta beszédében. – A nevelőszülők pedig elmondhatják egymásnak örömeiket, gondjaikat. A nap arra is alkalmat ad, hogy a külvilág számára bemutassák tevékenységüket, és erősítsük társadalmi megbecsülésüket. A területi igazgató hozzátette, hogy a megyében mintegy háromszáznegyven gyermek és fiatal él több, mint száz nevelőszülőnél.

A családi napra a szolgáltató munkatársai olyan élményprogramokkal készültek, amelyek alkalmasak arra, hogy a gyermekek korosztályuknak megfelelően szórakozhassanak. Közben alkalmuk nyílt megismerni azon társakat, akik a megyében hasonló helyzetben élik a mindennapjaikat.

Szakter Mária, a Tolna megyei nevelőszülői hálózat szakmai vezetője közölte: minden hasonló eseményre igyekeznek színes kínálattal készülni. Egyszerre szerveznek mozgásos, zenés-táncos, kézműves programokat. Míg a legkisebbek ugrálóváraztak, vagy pókemberes, pillangós arcfestést kértek arcukra, a nagyobbacskák a Bonbon Matiné vidám műsorának tapsoltak. A táncos lábú fiatalokat és nevelőszüleiket pedig a magyar és roma táncház várta. A napot és egyben a nyarat is egy fergeteges és emlékezetes habparti zárta.

A Domboriban nevelőcsaládjával élő, tizennégy éves Mánn Annamária elmondta: habár már kamaszkorba lépett, még mindig szívesen jön a Szent Ágota által szerevezett eseményekre. Ilyenkor alkalma nyílik új barátságokat kötni, illetve újra találkozhat sorstársaival. – Szeretek azokkal beszélgetni, akik olyan helyzetben vannak, mint én, mert jobban megértenek – magyarázta a lány.

A Szekszárdon élő, tizenhét éves Kovács Miklós, Annamária jó barátja hozzátette: ők maguk is az egyik Szent Ágotás eseményen ismerkedtek meg, s azóta is keresik egymás társaságát táborokban és a megyei programokon is.

Ignáczné Balogh Mónika nevelőszülő Decsről érkezett. Hat éve választotta ezt a hivatást, azóta is szívvel-lélekkel végzi mindennap. Rendszeresen kilátogat nevelt gyermekeivel az ilyen és ehhez hasonló eseményekre. – Nagyon szeretem a gyerekeket és szeretnék egy kicsi jót tenni a világgal – adta meg választásának indítékát. – Tudom, hogy a nálunk lévő gyermek jó helyen van.

Mindennapjaikról mesélve kiemelte, hogy a legnagyobb nehézség a szabályok elfogadtatása. Majd gyorsan hozzátette: – Szeretettel bármire ráveszem őket. Ha megérzik a biztonságot, bizalommal fordulnak hozzád, megváltoznak ők is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában