Jegyzői konferencia

2022.09.19. 19:10

Aktuális témákról hallgattak előadásokat a jegyzők

A Dél-Tolnai Jegyzőklub tartott szakmai napot Sióagárdon, a Közösségi Tér és Teleházban. A rendezvényen több mint húsz település képviseletében jelentek meg jegyzők, aljegyzők, illetve szakterületi felelősök.

Farkas Eszter

Dr. Nagy Csilla, a Magyarbirtokvédelmi Szövetség Főtitkára aktuális állatvédelmi kérdéseket mutatott be

Fotó: Mártonfai Dénes

A hétfőn délelőtt tartott ülésnek két témája volt: az első előadást dr. Nagy Csilla, a Magyar Birtokvédelmi Szövetség főtitkára tartotta, melynek tárgya a jegyző mint állatvédelmi hatóság és a jegyzői birtokvédelmi hatósági feladatai voltak. A második egy igen aktuális kérdésre adott választ az idei népszámlálással kapcsolatban, amit Kerényi Ákos- a Központi Statisztikai Hivatal munkatársa tartott.

Dr. Nagy Csilla érdekfeszítő előadása főként az állatvédelmi kérdésekre és az állattartási problémákra hívta fel a figyelmet. Az előadó a mindennapokból vett problémákra világított rá, például milyen hatásköre van a jegyzőnek egy kukorékoló kakassal vagy egy szökős kutyával szemben. Kirívó precedensekről is említést tett, mint a pilisszántói kóbormacskák problémájáról vagy a soproni elkóborolt és kilőtt sertések esetéről. Birtokvédelmi kérdésekre is hétköznapi példákat mutatott be, a jogi kérdéseket részletesen taglalta.

Kerényi Attila, a Központi Statisztikai Hivatal munkatársa ismertette az idei népszámlálással kapcsolatos legfontosabb dátumokat és tudnivalókat. A népszámlálás az ország teljes lakosságát érinti, az összeírásra az egész országban egy időben kerül sor, minden lakásra és személyre kiterjed. Segítségével pontos képet kapunk hazánk népességének nagyságáról, jellemzőiről, egészségi állapotáról, lakáskörülményeiről.

A kérdőívet online formában október elseje és tizenhatodika között lehet majd kitölteni. Október tizenhetedike és november huszadika között számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek október hatodikáig nem töltötték ki online a kérdőívet. November huszonegyedike és huszonnyolcadika között a település jegyzőjénél tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek azok, akik november huszadikáig ezt nem tették meg. A népszámlálásról Ön is minden információt megtalál a https://nepszamlalas2022.hu/ weboldalon.

A Dél-Tolnai Jegyzőklub közel harminc éve működik, és a területéhez tartozó – Bonyhád, Bátaszék, Bogyiszló, Decs, Fadd, Hőgyész, Kakasd, Kölesd, Magyarkeszi, Nagydorog, Nagymányok, Őcsény, Regöly, Tengelic, Tolna, Zomba és a megyei önkormányzat –  jegyzők a tagjai. A klub célja, hogy a jegyzőknek teret és lehetőséget biztosítson a közigazgatásban megjelenő újítások, valamint a munka során felmerülő problémák megbeszélésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában