Rákóczi-szabadságharc

2022.09.05. 18:10

Az utolsó győztes csata helyszíne

Erős a Béri Balogh Ádám-kultusz Kölesden. A Rákóczi-szabadságharc utolsó győztes csatáját a falu közelében vívták a mai Harc-hegyen 1708. szeptember 2-án, a kuruc brigadéros vezetésével. Szobra és emléktáblája is van a településen a hős hadvezérnek, és a helyi iskolát is róla nevezték el.

Wessely Gábor

Szeptember 2-án tárogatókoncertet tartottak mintegy tíz kiváló hangszeres művész közreműködésével. (Beküldött kép)

Szeptember 1-jén volt az ünnepélyes tanévnyitó, és a koszorúzás a szobornál. Beszédet Baki László nyugdíjas pedagógus mondott. Az önkormányzat nevében Greifenstein József polgármester helyezte el az emlékezés virágait. Szeptember 2-án tárogatókoncertet tartottak mintegy tíz kiváló hangszeres művész közreműködésével. (A Rákóczi-kor jellegzetes hangszere a tárogató.) 

Szeptember 3-án tanácskozást rendeztek a kuruc korról. Előadást tartott Illés Endre, dr. Póczos Géza és dr. Bérczessy Lajos. Mindannyian a Béri Balogh Ádám Baráti Társaság tagjai. Már húsz éve járnak Kölesdre szeptember elején, s a szakmai nap zárásaként mindig megkoszorúzzák a brigadéros emléktábláját a Csendes Panzió falán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában