Holokauszt

2022.09.04. 17:45

Botlatókő emlékeztet a zsidó áldozatokra

Két botlatókő jelzi Dunaföldváron, a Kossuth Lajos utca 26. szám előtt, hogy itt is laktak olyan személyek, akiket 1944-ben haláltáborba hurcoltak.

Szeri Árpád

Botlatókő emlékeztet a zsidó áldozatokra (Fotó: M. Gy.)

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület által a múlt vasárnap elhelyezett műtárgyakon feliratok olvashatók. Az egyik Krausz Manóné, született Richtmann Zelma, a másik Krauser Béláné, született Borovitz Erna tragikus sorsáról tudósít. Mindkettőjüket Auschwitzben ölték meg.

Az elmúlt tizenöt évben országszerte mintegy hatszáz botlatókő emlékeztet a deportált, munkaszolgálatban vagy haláltáborokban elpusztított honfitársainkra. Az elgondolás Gunter Demnig német szobrászművésztől származik, aki Európa-szerte több tízezer ilyen emlékjel elhelyezésében működött közre. A művész betonkockára applikált réztáblába vési a nemzetiszocializmus áldozatának nevét, születésének és deportálásának, halálának időpontját, illetve helyszínét. 

Az így készült, macskakőre emlékeztető Stolperstein az áldozat utolsó szabadon választott lakhelyének bejáratához kerül, a járdába illesztve. A kövekből összeálló hálózat a világ legnagyobb decentralizált „emlékműve”, melynek most Dunaföldvár is a részévé vált. Az elhelyezést rövid megemlékezés követte a leszármazottak, érdeklődők és az önkormányzat képviselője jelenlétében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában