Autómentes nap

2022.09.22. 17:31

Bringára pattant Szekszárd és Bonyhád is

Este hatig lehetett jelentkezni a Szekszárdi Sportközpont által szervezett biciklis programra. Az ingyenes regisztráció után két órája volt a bringásnak, hogy megérkezzen a megadott útvonal állomásaira és készítsen magáról egy szelfit.

Brunner Mónika

Extrém kerékpáros bemutató is színesítette a bonyhádi programot (Fotó: Máté Réka)

Szekszárdon ma minden a biciklisekről szólt. Az Európai Mobilitási Hét keretein belül az Autómentes Napon az önkormányzat és a sportközpont egésznapos programra hívta az érdeklődőket.

A napot a Bringás Reggeli című akcióval kezdték, a kerékpárral közlekedőket reggeli csomaggal ajándékozták meg Szekszárd számos pontján. Reggel fél hat és nyolc óra között a Csatári utca déli körforgalmánál, a megyei önkormányzat gyalogátkelőjénél, a Czikk Halas Parkolójában és a Zrínyi utca-Damjanich utca kereszteződésében osztották a csomagokat a bicikliseknek. 

– Háromszáz csomaggal készültünk, szendviccsel, mentes vízzel, sportszelettel, körülbelül kétszázhetvenet osztottunk szét – mondta lapunknak Fritz Zoltán, a Szekszárdi Sportközpont munkatársa.

Napközben a sportcsarnok parkolóban a Bringasuli (akadálypálya), a Kalandozó Park (gokart), valamint Toma és Csapata remek történelmi játékokkal készült a gyermekek számára: kisszekerek, hordók és falovak várták az idelátogatókat, sőt még egy ősbicikli rekonstrukciója is látható volt. 

Délután négy órától vette kezdetét a biciklis program, amelyre este hatig lehetett jelentkezni. Az ingyenes regisztráció után két óra állt az állomások teljesítésére, ami egy szelfit jelentett az adott pontokon. A szintidő alatt visszaérkezők ajándékcsomaggal gazdagodnak, amelyben kerékpárdefekt-javító szettet, fényvisszaverő-karszalagot, kitűzőt is találnak. 

A Sportközpont célja a program kapcsán, hogy minél több városlakót ösztönözzön arra, hogy a kerékpárt ne csak sport és rekreációs célzattal használja, hanem közlekedési eszközként is a mindennapok során. 

Bonyhádon a Kaszinókertben rendezték meg az Autómentes Napot a helyiek. Reggeltől színes programok sora várta a résztvevőket: játszóház, KRESZ-suli, trükkös kerékpárok, egészségfejlesztő elfoglaltságok, de a délutáni extrém kerékpáros bemutató is közönségcsalogató volt.

A város közösségi oldalán olvasható beszámoló szerint a program részeként adta át Filóné Ferencz Ibolya polgármester, valamint Köllő Roland, a sportcentrum igazgatója a Mozdulj Bonyhád! akció 2022-es eseménysorozatán legjobb eredményt elért osztályközösségeknek járó jutalmakat. Az első helyen a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola 2. B osztálya végzett, akik 150.000 forint értékű támogatást nyertek a kirándulásukhoz. Másodikként az ugyancsak Petőfis 5. B végzett, míg a dobogó harmadik fokára a Széchenyi iskola 7. D osztálya állhatott fel. 

Családi autómentes nap

Szeptember szombat délelőtt, szeptember huszonnegyedikén családi autómentes napra várják a bicikliseket Szekszárdon. A legnagyobb létszámmal résztvevő osztály oklevelet kap, és elnyeri az Autómentes napi Vándorserleget. A tavalyi év legtekerősebb osztálya a szekszárdi PTE Gyakorló Iskola második A osztálya volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában