Fenntarthatóbb jövő

2022.09.24. 17:30

Bringások lepték el Szekszárdot szombat délelőtt

A Garay téren gyülekezett szeptember 24-én, szombat délelőtt a több mint száz biciklista, akik a fenntarthatóbb jövőért tekertek.

Farkas Eszter

Bringások lepték el a várost szombat délelőtt (Fotó: M. K.)

A családi autómentes napot idén már tizenkettedik alkalommal szervezte meg közösen a város, a Szekszárdi Klímakör, a Szőlő-Szem Mozgalom, az M-Digit Kft. és a Zöldtárs Alapítvány.

Kezdeményezésük célkitűzése, hogy ezen a napon a városban érzékelhetően csökkenjen a gépjárműforgalom. A rendezvénnyel az Európai Mobilitási Héthez csatlakoztak, ami idén szeptember tizenhatodika és huszonkettedike között zajlott. 

Magyarország célja a teljes klímasemlegesség elérése 2050-ig, aminek elérésében kiemelt szerepet játszik a közlekedés zöldítése, hiszen hazánkban a károsanyag-kibocsátás ötödéért a közlekedés felel. Idén összesen száznyolcvan millió forint összegű támogatási lehetőséget hirdetett a települések számára a Technológiai és Ipari Minisztérium Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányában – írja az emh.kormany.hu.

Az indulás előtt a Garay téren fél tíztől Csankó Géza várta a kerékpározókat ingyenes műszaki átvizsgálásra. A biciklisek kellemes, napos időben fél tizenegykor indultak el az öt és tíz kilométeres útvonalon Szekszárdon a Városi Rendőrkapitányság kíséretével.

A rövidebb távot a Csatári körforgón át a Tartsay utcán áthaladva a Hunyadi utcától a Prométheusz Parkig tették meg. Azok a résztvevők pedig, akik a dupla távot teljesítették ugyanezen a vonalon továbbhaladva a Szatmári Kereskedőházig kerekeztek, majd szintén a Prométheusz Parkba tértek vissza. A távokat gond nélkül teljesítették a jelentkezők, az autósok türelemmel fogadták őket a városban.

A beérkezőket almával és ásványvízzel várták a szervezők. Természetesen – mint minden évben – idén is volt győztese a családi autómentes napnak.

– Minden évben megkapja a vándorserlegünket az az osztály, akik a legnagyobb létszámmal vesznek részt a rendezvényen. A serleget az idei évben is a tavalyi győztesek vehetik át, akik a szekszárdi PTE Gyakorlóiskola 3/A osztálya – tájékoztatta lapunkat Baka György, a Zöldtárs Alapítvány elnöke.

Száztizenketten vettek részt a rendezvényen összesen, a győztes a 3/A osztály – Bánságiné Aradi Gyöngyi osztályfőnök vezetésével –, akik szülőkkel és testvérekkel együtt több mint hatvanan voltak.

A dombóvári autómentes napról szóló írásunkat itt találja.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában