Fenntartható környezet

2022.09.13. 15:32

Harminc használható energetikai javaslatot kaptak

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felhívására összesen harminc energetikai innovációs javaslat érkezett be. A cél az volt, hogy a hivatal feltérképezze az energetikai szabályozási tesztkörnyezet kialakítását segítő fejlesztési irányokat – mondta Ságvári Pál, az energetikai hivatal elnökhelyettese. 

F. E.

Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese. (Fotó: MW)

Fotó: Teknős Miklós

A szeptember elsején hatályba lépő, a villamos energiáról szóló törvény alapján a MEKH számára lehetőség nyílik energetikai szabályozási tesztkörnyezet működtetésére. Ennek célja olyan energetikai fejlesztések piacra lépésének ösztönzése, amelyek elősegíthetik a villamosenergia-rendszer fenntarthatóságát, költséghatékony működtetését, a fogyasztói igények magasabb színvonalú kielégítését és az ellátásbiztonság növelését. 

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal még tavasszal tett közzé egy felhívást, melyben az energetikai piaci szereplők innovációs projektjeinek rövid bemutatását kérte. Ságvári Pál elmondta, hogy a sikeresen működő tesztkörnyezet kialakításához a hivatal szakemberei nemcsak a nemzetközi példákat térképezték fel, hanem a valós – éles üzemi – környezetben történő tesztelésre alkalmas hazai projekteket, illetve projektterveket is meg kívánták ismerni. 

– A hivatal felhívására harminc innovációs javaslat érkezett. A témák között szerepeltek az energiaközösségek kialakításával kapcsolatos javaslatok, az erőművek hatékonyságnövelését célzó újítások, de ötleteket kaptunk az elektromobilitás, az okosmérés, az energiatárolás, a hidrogénfelhasználás és a rugalmassági szolgáltatások témaköreiben is – tette hozzá Ságvári Pál, a MEKH elnökhelyettese. F. E. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában