Jubileum

2022.09.13. 07:00

Kóka Rozália lett az első díszpolgár

A település alapításának 300. évfordulóját ünnepelték az elmúlt szombaton Felsőnánán, s a jubileum apropóján az elszármazottakat is hazahívták a hagyományos Béke-túrára.

Rónai Gábor

Biró Szabolcs, Kóka Rozália és Orbán Attila. Fotók: Makovics K.

Még eléggé csípős volt a reggel, de az üstök alatt már javában ropogott a tűz. Tizennégy csapat nevezett be a szokásos főzőversenyre, hogy kulináris remekeivel elvarázsolja a zsűri tagjait. A nagysátor melletti füves területen pedig a labda pattogott megállás nélkül, a Béke-túra elmaradhatatlan részeként idén is megrendezték a kispályás futballtornát. 

Az evangélikus templomban délben kezdődött el az ünnepi program, amelyek részeként a település első díszpolgári címét is átadták. 

Bíró Szabolcs polgármester köszöntője után Orbán Attila állt a mikrofon mögé. A megyei közgyűlés alelnöke beszédében a közösségek összefogását hangsúlyozta, majd Sefcsik Zoltán evangélikus lelkész szólt az egybegyűltekhez. Schmidt Árpád történeti visszatekintése után adták át a település első díszpolgári címét. 

A képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött az elismerés megalapítása mellett, amelyet elsőként a Felsőnánáról elszármazott Kóka Rozália vehetett át Bíró Szabolcstól és Orbán Attilától.

Bereczki Zoltán a színpadon. Fotó: Makovics K.

 Az Érden élő Magyar Örökség-díjas mesemondó, népdal- és népmesegyűjtő, népdalénekes, néprajzkutató, újságíró, író számos kitüntetés birtokosa, közte a Népművészet Mestere cím büszke tulajdonosa. Felsőnánán 1945-től 1962-ig élt, itt végezte az általános iskolát, s innen került a szekszárdi Garay Gimnáziumba. 

A templomi ünnepség után a központi körforgalomnál emléktáblát avattak a település alapításának 300. évfordulója alkalmával, az emlékezés koszorúját Bíró Szabolcs, Orbán Attila és Trautmann Imre, a helyi német nemzetiség vezetője helyezte el a kőből faragott emlékműnél, amely az Összefonódás szobra előtt kapott helyet. 

Mire az ünnepség befejeződött, már meg is született a végeredmény a kispályás focitornán, s a zsűri is döntött a főzőverseny helyezettjeiről. Előbbiben a Másnaposok, utóbbiban pedig a fantasztikus babgulyást készítő murgai önkormányzat nyert. 

A csinos tűzzsonglőr lányok káprázatos bemutatót tartottak. Fotó: Makovics K.

A színpadon kora délutántól váltották egymást a különböző kultúrcsoportok, zenélt Bíró Ferenc és bandája, felléptek a kétyi nyugdíjasok, a Hőgyészi Székely Kör Bokréta Néptánccsoportja, a Zombai FérfiKar és Népdalkör, a sztárfellépők előtt pedig Herczinger Anikó énekelt örökzöld slágereket a színpadon. 

Este előbb Bereczki Zoltán adott pörgős koncertet, majd a V-Tech ismerős slágerei csendültek fel. Óriási sikert aratott a csinos tűzzsonglőr lányok bemutatója, az est (és az éjszaka) további részében pedig DJ Bobby retró diszkóján szórakozhattak a legkitartóbbak. 

Sokan betértek a művelődési házba 

A település 300. születésnapja alkalmából kiállítást rendeztek be a művelődési házban. Régi képeket, tablókat, emléktárgyakat, öltözeteket állítottak ki, sokan ismertek magukra az egykori iskolai fotókon, s többek nosztalgiáztak egy-egy fekete-fehér fénykép láttán. 

Akinek kedve volt, az lovaskocsin járhatta végig a falut, de akadtak olyanok is, aki gyalogosan fedezték fel a települést. Jó páran állították meg Bíró Szabolcs polgármestert, s gratuláltak neki ahhoz a fejlődéshez, amin a település átment az elmúlt években. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában