Költségvetés

2022.09.29. 08:38

Közgyűlést tartanak Szekszárdon

Több fontos napirendet tárgyal csütörtöki ülésén Szekszárd közgyűlése.

Teol

- Nyilvános ülésen hozhatnak döntést a képviselők a költségvetés módosításáról. Ez több szempontból is érinti a lakosságot. Az augusztusi közgyűlésen az Éljen Szekszárd javaslatára 2000 forintról 4000 forintra emelték például a 62 éven felüli szekszárdiaknak adható karácsonyi csomag értékét, a hivatal által erre fordítható pénzügyi keretet viszont nem emelték meg.

Jelen pillanatban így összesen 2500 idős ember juthatna csak hozzá a jellemzően alapvető élelmiszereket tartalmazó csomaghoz, amire tavaly ötezernél is többen regisztráltak. Ács Rezső polgármester észlelve a képviselők ellentmondásos döntését, a méltánytalan helyzetek elkerülése érdekében előterjesztést tesz a karácsonyi csomagokra fordítható pénzügyi keret növelésére.

Ugyanebben a napirendi pontban kell foglalkozni a szociális tűzifa beszerzéséhez szükséges pluszforrás biztosításáról. Szekszárd korábban kályhakész tűzifát biztosított a rászorulóknak kalodában, házhozszállítva. Az erre biztosított költségvetési keretből ma ugyanezt a mennyiséget már csak méteres rönkfaként tudná megvásárolni az önkormányzat.

A közgyűlés augusztusban az ÉSZ javaslatára úgy döntött, hogy ragaszkodik a korábbi aprított tűzifához és a házhozszállítást is a város vállalja magára. Ez nagyjából megháromszorozná az árat. 13 millió forint helyett 46 millióba kerülne így a költségvetésnek az önként vállalt szociális tűzifa program.

Három lehetséges alternatíva közül választhatnak a képviselők csütörtökön:

1. A Gemenci erdőgazdaságtól beszerzett méteres rönkfa, feldolgozás és házhozszállítás nélkül a rászorulók rendelkezésére bocsátva – 13 millió forint

2. A Gemenci erdőgazdaságtól beszerzett méteres rönkfa, vállalkozóval kályhakészre feldolgoztatva és a rászorulóknak házhozszállítva – 13 millió + 26 millió = 39 millió forint (a vállalkozói munka közbeszerzés köteles)

3. Vállalkozótól beszerzett kályhakészre feldolgozott tűzifa a rászorulóknak házhozszállítva – 46 millió forint (közbeszerzés köteles)

(4.) Ács Rezső polgármester utasítást adott, hogy a hivatal vizsgálja meg, összekapcsolható-e a magánszemélyek számára hatósági áron biztosított tűzifa beszerzés az önkormányzat szociális tűzifa programjával. Ha ez megvalósítható lenne, önkormányzati segítséggel akár még több tüzelőhöz juthatnának a rászorulók, mint amennyit a szociális tűzifa programban a város adni tud.

Az első lehetőség kivételével valamennyi esetben közbeszerzést kell kiírjon az önkormányzat, így az legalább két hónappal késlelteti a szerződéskötést, ami azt jelenti, hogy január előtt semmiképp nem jut el a szociális tűzifa a rászorulókhoz. A közgyűlés határozata értelmében szeptember 30-ig van lehetősége a lakosságnak igényelni a szociális tűzifát, így a pontos mennyiséget csak október elején lehet tudni, a beszerzés is ez után indítható.

- Energiamegtakarítást célzó, valamint kiadáscsökkentő intézkedések meghozataláról is döntést kell hozniuk a képviselőknek. Az önkormányzatnak és intézményeinek a mostani számítások alapján jövőre 1 milliárd forinttal kerül többe az energia. Meg kell próbálni spórolni, a költségeket csökkenteni. Számos területen folyik a lehetséges intézkedések szakmai előkészítése, amit operatív döntésekkel kell átültetni a gyakorlatba.

Hogy ez a folyamat gyors és hatékony legyen, a polgármester előterjesztése a közgyűlés mellett működő szakbizottságokat kérné fel, hogy önálló hatáskörben döntést hozhassanak az általuk felügyelt területeken működő intézményeket és cégeket illetően. Ács Rezső polgármester egyetlen kérése, hogy a szekszárdi lakosok a lehető legkevesebbet vegyenek észre a takarékossági intézkedésekből.

- Ismét megnyílik a lehetőség, hogy Szekszárd csatlakozzon a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer 2023-as fordulójához. A polgármester szerint a nehéz gazdasági körülmények ellenére sem lehet kérdés a szekszárdi fiatalok tanulásának támogatása, ezért előterjesztésében arra tesz javaslatot, hogy a közgyűlés támogassa a javaslatot. Ez 6 millió forintjába kerül az önkormányzatnak, ezen felül az ösztöndíjhoz az állam is hozzájárul.

- A helyi kitüntetések és elismerő címek alapításáról szóló rendeletet az Éljen Szekszárd két újabb díjjal szeretné kiegészíteni. A „Szekszárd Sportcsapata” és a „Szekszárd Csapatedzője” kitüntető díjak alapítása a sporteredmények elismerése kapcsán dícséretes, még akkor is, ha már létezik „Szekszárd Edzője” és „Szekszárd Sportolója” díj is, ugyanakkor a legutóbb a baloldal által beemelt „Embertársainkért, Szekszárd” kitüntető címre például idén már egyetlen jelölés sem érkezett, még a baloldali frakció tagjaitól sem. Legalábbis megvitatandó, hogy szükség van-e ennyi kitüntető díjra és elismerő címre?!

- A Hunyadi utca 3/A és a Holub utca 2-3. számú társasházak parkolói a lakók kérésére bekerülhetnek a 2 órás várakozási övezetbe, ha a közgyűlés is elfogadja a javaslatot. A lakók szerint valószínűsíthetően vidékről bejáró dolgozók hagyják autóikat napközben a jelzett parkolókban, így az ott élőknek sokszor már nem jut hely. Az ügy 2019 óta húzódik. A korábbi testület Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsága támogatta a lakók kérését, az önkormányzati választásokat követően felállt új közgyűlés azonban nem tárgyalta az ügyet, így csak most lesz lehetőség megoldani a lakók parkolási problémáit.

A közgyűlés ülése csütörtökön 9 órakor zárt üléssel veszi kezdetét, majd az élő közvetítés elérhető lesz a facebookon és a Tolnatáj TV youtube csatornáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában