2022.09.29. 09:30
Százhuszonöt éve született a Rákóczi túrós atyja
A Magyar Cukrász Ipartestület idén emlékévvel tisztelgett Rákóczi János munkássága előtt születésének 125. évfordulóján.
Gábor Sándor aranykoszorús cukrászmester előadása (Fotó. Varga Sz.)
A méltán ismert és elismert, dombóvári származású cukrász és szakácsmester – a Gellért Szálló híres, Gundel-féle éttermének konyhafőnöke volt, annak fénykorában – készítette el a túrós lepényt, amelyet az 1958-as brüsszeli világkiállításon elért sikere óta Rákóczi túrósként ismerünk és szeretünk.
A sweeTEN 3.0 elnevezésű programjuk jelentős eseménye volt a szeptember 25-én, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal közösen megrendezett egész napos workshop.
Az eseményen előadást tartott Müller Ádám, a Dombóvári Kulturális Szolgáltató Központ igazgatója. Témája, Rákóczi János születési helyének bemutatása, részletek a Dőry konzervgyár munkásságáról, Dombóvár város értékmentő munkássága, mely Rákóczi János életútját, kiemelkedő gasztronómiai tevékenységét és eredményeit mutatja be. Gábor Sándor aranykoszorús cukrászmester Rákóczi János hazai és nemzetközi sikereiről tartott előadást a publikum számára.