Garay gimnázium

2022.09.30. 20:00

Szólt a dal és feltárult a mikroszkopikus világ is

Színes és változatos programok fogadták az érdeklődőket a Garay János Gimnáziumban. Művészet és tudomány adott élményt a diákoknak. Előadó vendégeket is meghívtak a szervezők.

Szeri Árpád

A Garay diákjai a mikroszkóp segítségével közelképet kaphattak egy vízcseppről, illetve néhány hétköznapi ízeltlábúról (Fotó: Mártonfai D.)

Művészi élményt és természettudomány ismereteket egyaránt kínált az érdeklődőknek pénteken délután és este a Szekszárdi Garay János Gimnázium. A Zene Világnapja alkalmából délután négy órától a hagyományos Egy óra belőlünk diákhangverseny szórakoztatta a közönséget az intézmény dísztermében. Szólisták, párosok és triók mutatták be tudásukat különböző hangszereken, így gitáron, hegedűn, fuvolán, klarinéton, vadászkürtön és zongorán. Naszladi Judit karnagy vezetésével a középiskola német nemzetiségi kamarakórusa népdalokat adott elő, a csapatot Pecze István trombitaművész kísérte tangóharmonikán. Színpadra lépett az a három tagú citerazenekar is, melynek Szabó József medinai népzenész a művészeti vezetője. Az ifjú tehetségek műsorszámainál Lozsányi Tamás zongoraművész és a mesét mondó Kövesdi Marcell közreműködött. 

 Ugyancsak délután négy órakor kezdődött a szintén régi múltra visszatekintő Kutatók Éjszakája. A rendezvény azonban, elnevezéséhez híven, nem egy órán át, hanem késő estig tartott. Ez alkalommal a természettudomány kapott központi szerepet. A laborban a Mikroszkopikus világ című program fény- és sztereomikroszkópjai adtak közelképet egy vízcseppről, illetve néhány hétköznapi ízeltlábúról. A közönség arra a kérdésre is választ kapott, hogy mi mindent lehet kezdeni pár liter folyékony nitrogénnel és egy kis szárazjéggel? Kiderült az is, hogy a szeizmológia több, mint földrengés kutatás; ezzel összefüggésben érdemes tudni, hogy tavaly augusztus óta a gimnáziumban szeizmográf üzemel, így az iskola egy átfogó „földrengés figyelő” hálózat része lett.

Ezen foglalkozásokat a gimnázium szaktanárai tartották. A helyi szervezők emellett, a tudományos tárház kapuját még szélesebbre nyitva, vendégeket is meghívtak. Dr. Reibling Tamás állatorvos az Állatorvostudományi Egyetemről tartott előadást, Dóra Eszter diplomás orvosi diagnosztikai analitikus és Nieth Adrienn szövettani asszisztens pedig a Tolna Megyei Balassa János Kórház Patológiai Osztályának tevékenységéről adott átfogó képet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában