Szüreti nap

2022.09.28. 16:20

Újra népdalok zengték be Decs utcáit

Régi idők hangulatát idézte fel a szombati szüreti felvonulás a Sárköz fővárosában. A rendezvényt a Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesület (GYHE) szervezte meg a Faluházban.

Farkas Eszter

Beküldött kép

Szüreti felvonuláson vett részt Decsen a megye több hagyományőrző tánccsoportja. A szervezőkön kívül közreműködött a Tesz-Vesz Óvoda és Mini bölcsőde nagycsoportja, a Bíborvég Általános Iskola tanulói és tanárai, az őcsényi Bogár István Hagyományőrző Egyesület, a Hőgyészi Székely Kör Bokréta Néptánccsoportja, a Csillagrózsa Hagyományőrző Néptáncegyüttes, valamint az erdélyi Dicsőszentmártonból a Kökényes Néptáncegyüttes. 

– A felvonuló csoportok lányai, asszonyai a református templom előtt a régi hagyományoknak megfelelően karikázót jártak, majd a csoportok rövid ízelítőt adtak saját táncaikból az összegyűlt nézőknek. Ezt követően énekszóval, zenével tértek vissza a táncosok a faluházhoz – tájékoztatott Szekeres Beáta, a GYHE tánccsoportjának vezetője.

Kozma Erzsébet, a Bíborvég Általános Iskola igazgatója elmondta, iskolájukból több mint ötven diák és kilenc pedagógus vett részt a felvonuláson. Az első és második osztályos gyerekeknek népviseleti ruhát is biztosított az intézmény. – Szép számmal jelentek meg a felvonuláson diákjaink, akik közül főleg kislányok öltöztek népviseleti ruhákba.

Sajnos eddig nem volt tánctanárunk, ezért nálunk nem tanulhattak néptáncot a gyerekek, de a mostani hatalmas érdeklődésre való tekintettel felvettük a kapcsolatot dr. Szekeres Beátával, és minden jel arra mutat, hogy újra lesz óraadónk – mondta el az iskola igazgatója.

Beküldött kép
 

A kulturális műsorokat Heberling Tibor polgámester nyitotta meg, a megjelenteket dr. Szekeres Beáta köszöntötte. A közel két órás műsor során jobbnál jobb táncos és énekes produkciókat láthatott a közönség. Legnagyobb sikere vitathatatlanul az erdélyi Kökényes Néptáncegyüttesnek volt, akik gyönyörű népdalaik mellett kalotaszegi és küküllő-menti táncokat mutattak be.

A csoportokat a "Görönd" Citerazenekar és a Bácska Banda kísérte. A rendezvény virágkorát a kilencvenes években élte, amit szeretnének a településre visszahozni. A műsort követően a jelenlévők táncházzal zárták a különleges, múltidéző napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában