Megemlékezés a hatvanhatodik évfordulón

2022.10.23. 16:09

1956 példát adott hazaszeretetből

Az 1956-os forradalom kezdetének hatvanhatodik évfordulóját a megye számos helyszínén ünnepi megemlékezés köszöntötte. Így történt ez Szekszárdon is.

Szeri Á.

Az I. Béla Gimnázium diákjai adtak ünnepi műsort a szekszárdi megemlékezésen (Fotó: Makovics K.)

A Szent István téri 1956-os emlékmű előtti terület adott otthont a megyeszékhelyen az október 23-i ünnepségnek. A Szekszárd önkormányzata, valamint a Babits Mihály Kulturális Központ és a Magyar Nemzetőrség Tolna Megyei Szervezete közös rendezvénye vasárnap 10.30 órakor kezdődött. Az Alisca Brass Band térzenéje, a történelmi zászlók, majd a díszőrség bevonulása után felcsendült a Himnusz.

Emlékező beszédet Gyurkovics János tartott. A város alpolgármestere egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy 1956 elvehetetlen, megmásíthatatlan példát mutattak az utódoknak hazaszeretetből, elszántságból, áldozatvállalásból. Hozzátette: de ne feledjük azt sem, hogy '56 hősei példát adtak a későbbi nemzedékeknek összefogásból, közösségvállalásból, a célért vállat alázatból is. (Az ünnepi beszéd teljes egészében ide kattintva olvasható.) 

Irodalmi műsort a Szekszárdi I. Béla Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola diákjai adtak. A Jöjj el szabadság! című összeállítás Csizmazia Ferencné, dr. Mikóné Csősz Judit és Nemes András felkészítésében hangzott el. Az egyházak képviseletében Sefcsik Zoltán evangélikus lelkész mondott áldást.

Ezt követően a város és a megye vezetői, az intézmények, a társadalmi és politikai szervezetek képviselői, illetve Szekszárd lakói helyezték el az emlékezés, a tisztelet és a hála koszorúit, virágait, mécseseit az emlékműnél. A záróakkordot a Szózat közös eléneklése jelentette.

Tisztelet a hősöknek
A megemlékezés második részeként délután négy órától a Művészetek Háza fogadta a közönséget. A Tisztelet a hősöknek című ünnepi hangversenyen közreműködött Lozsányi Tamás orgonaművész és a Szekszárdi Kamarazenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában