Honismeret

2022.10.02. 15:40

A kettős évfordulón nívós előadásokkal ünnepeltek

Kettős jubileumot ünnepelt szombaton a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület. Harminc éve alakult az egyesület és ötven éves a mozgalom legfontosabb folyóirata a Honismeret.

Szepesi László

Kettős jubileumot ünnepelt szombaton a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület. (Fotó: M. D.)

Fotó: Denes Martonfai

A Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesületnek a Vármegyeháza dísztermében tartott dupla évfordulós ünnepén dr. Gesztesi Enikő, az egyesület elnöke az elmúlt öt évben végzett munkájukról adott számot. Örömmel szólt arról, hogy a járvány okozta bezártság ellenére eredményesen dolgoztak. 

Folyamatos volt az információáramlás, tavaly, a Magyar Kultúra Napján online konferenciát tartottak Gyimesi patakország, majd a trianoni emléknapon Kincses Bodrogköz címmel. Szekszárdon és Kölesden zajlott a Béri Balogh Ádám emlékezete elnevezésű program, a megyeszékhelyen tartották a 43. Országos Honismereti Akadémiát, majd az Országos Hon- és Népismereti Konferenciát. Utóbbin főleg arról tanácskoznak, miként vesznek részt a munkában az iskolákban tanulók.

A Szekszárd, ahol élünk, s főleg az ehhez kapcsolódó munkafüzet a fiataloknak szól. Nekik rendezték a Otthonunk Szekszárd elnevezésű vetélkedőket, amely, sajnos négy alkalom után a politika süllyesztőjébe került. Viszont – miként említette – megyénkben megfiatalodott az egyesület, s ez reményt ad arra, hogy a múlt emlékeit, a hagyományokat őrző tevékenység később is intenzíven folytatódhat. Kiemelte, hogy ennek újabb biztosítéka a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karával kialakított kapcsolat. 

Szeri Árpád, a Népújság újságírója is elismerést kapott. (Fotó: M. D.)

A délelőtti ünnepségen elismeréseket adtak át. Egyed Antal díjat kapott Steib György, aki Bonyhád, főleg az ottani zománcgyár múltját dolgozta fel, és dr. Szőts Zoltán, a bonyhádi Völgység Múzeum nyugalmazott igazgatója, a Völgységi Tájkutató Alapítvány és a Völgységi Értéktár Bizottság elnöke. Emléklapot kapott az Észak-Gemencet népszerűsítő íjász, Alexandra Manea, a Tolna-Mözs szobrait, emléktábláit feldolgozó korábbi elnök, Freund György segítője, gyűjtőtársa, a Tolnai Városvédő Egyesület mostani elnöke, Práger Mária építész, a több száz oldalas Medinai Település Értéktár Gyűjtemény írója Topánka-Révai Irén Lilla, s három újságíró, a Tolnatáj TV riportere, Kutny Gábor, s a Népújság két szerkesztője, Szeri Árpád és Wessely Gábor.

Wessely Gábor, a Népújság újságírója is elismerésben részesült. (Fotó: M. D.)

Ezt követően a felelős kiadó, egyben a Honismereti Szövetség elnöke, Debreczeni-Droppán Béla mutatta be a fél évszázados jubileumát ünneplő folyóiratot, a Honismeretet. Ez az első ilyen bemutatkozás, amelyet ebben hónapban még Székesfehérváron és Körmenden követ hasonló esemény. 

Délután helytörténeti előadásokkal, beszámolókkal folytatódott a jubileumi ünnepség. Bodó Imre dombóvári agrármérnök, helytörténész a Fekete István Kulturális Egyesület, és az író nevét viselő múzeum emlékápoló tevékenységéről szólt, Cserna Anna főlevéltáros Egy kiállítás pillanatképei Szedresben címmel a Bezerédj emlékszobáról tartott előadást, Hódi László a Tamási Helytörténeti Alapítvány elnöke alapítványuk tevékenységéről számolt be. 

Dr. Szőts Zoltán, a Bonyhádi monográfia első kötetét mutatta be, Steib György pedig az Egykori bonyhádi ipari óriás, a cipőgyár tündöklése és bukása címmel, dr. Vizi Márta főmuzeológus, Szekszárd ahol élünk, mozaikok a város korai történetéből címmel tartott előadást, Lovas Csilla főmuzeológus pedig az éppen megnyílt Mattioni Eszter újrafelfedezése című időszaki kiállítást mutatta be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában