Népszámlálás 2022

2022.10.08. 07:00

A legkényelmesebb a neten kitölteni a népszámlálási ívet

A KSH sajtótájékoztatója szerint már több mint félmillió háztartásban töltötték ki interneten az október elsején indult népszámlálási kérdőívét. Az első öt napban mintegy nyolcszázötvenháromezer ezer címről több mint egy millió kilencszázezer személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe.

Farkas Eszter

A legkényelmesebb a neten kitölteni a népszámlálási ívet (Fotó: TEOL)

A népszámlálásban mintegy ötmillió cím érintett, vagyis öt nap alatt a címek 17 százalékáról beérkeztek a válaszok. Csaknem az összes magyarországi településről küldtek már kérdőívet, pontosabban kilencvenkilenc százalékáról.

A kérdőíveket október elseje és tizenhatodika között lehet önállóan, az interneten kitölteni a postán megkapott, tizenkét jegyű belépési kód megadásával, a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül. Az internetes kitöltés a legegyszerűbb, leggyorsabb és legkényelmesebb módja a válaszadásnak, mint azt korábban megírtuk, a kérdőívet online kitöltők nyereményjátékban vehetnek részt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) naponta öt darab, egyenként százezer forint értékű vásárlási utalványt sorsol ki közöttük.

Amennyiben valaki nem kapott kódot, esetleg valahová elkeverte az azt tartalmazó levelet, nincs gond, ugyanis ügyfélkapus belépéssel a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon új kódot lehet kérni. Az online kitöltés nem kötelező, október 17-től számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek nem élnek a világhálós kitöltés lehetőségével. Egyéb kérdésekre a népszámlálással kapcsolatban az alábbi webes felületen talál segítséget: https://nepszamlalas2022.hu/leggyakoribb-kerdesek vagy az e célra létrehozott ingyenes, információs telefonszámon: +36–80–080–143.

A KSH október elseje és november huszonnyolcadika között népszámlálást tart, amelyben a részvétel kötelező. A népszámlálás célja, hogy pontos és részletes képet kapjunk Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, foglalkoztatottságáról, élet- és lakáskörülményeiről. A gyűjtött adatok alapvetően határozzák meg jövőnket, hiszen azok megbízható alapot adnak az országunkat, a településeinket és a lakókörnyezetünket érintő legfontosabb gazdasági, szociális és területfejlesztési döntések előkészítéséhez.

Az adatokat kizárólag statisztikai célra használhatják fel. Azokat a KSH összesített formában hozza nyilvánosságra, és semmilyen módon nem köthetők össze a válaszadók személyével.

Huckerné Linde Judit: Örülök, hogy online formában is ki lehet tölteni a népszámlálási kérdőívet, számunkra ez nagy segítség, mivel a családból napközben nincs otthon senki. A népszámlálási biztos sajnos nem találna minket otthon. Hétvégén tervezem a háztartásra vonatkozó kitöltést. Még kérdezőbiztos segítségével töltöttük ki a kérdőívet 2011-ben, akkor még nem is tudtunk az online lehetőségről. 

Huckerné Linde Judit: Örülök, hogy online formában is ki lehet tölteni a népszámlálási kérdőívet. (A szerző fotója)

Kertész Julianna: Külföldön élünk a férjemmel, ezért nekünk különösen jó az online kitöltési forma. A kódot a lányunk már elküldte nekünk üzenetben egy hete, így a kitöltést már hétvégén elvégezhettük. Szerencsére több etapban is elmenthetők a kitöltött részek, így akinek nincs annyi ideje egyszerre, az is ki tudja tölteni online. Egyébként nem volt hosszú procedúra. 

Kertész Julianna: Külföldön élünk a férjemmel, ezért nekünk különösen jó az online kitöltési forma. (A szerző fotója)

Nagy Tibor: Online fogom kitölteni a népszámlálásról szóló kérdőívet, és a feleségemnek is én fogok segíteni. Emlékeim szerint a korábbi népszámlálás során még népszámlálási biztossal töltöttük ki a nyomtatványt. A mostani járványos időszakban mindenképp szerencsésebbnek találom ezt a lehetőséget, az ismerőseim közül sokan élnek is vele. 

Nagy Tibor: Online fogom kitölteni a népszámlálásról szóló kérdőívet, és a feleségemnek is én fogok segíteni. (A szerző fotója)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában