Energiaválság

2022.10.06. 15:53

A tolnai önkormányzat is takarékoskodik

Energiatakarékossági intézkedési tervet fogadott el a tolnai képviselő-testület. Jelen állás szerint mintegy 350 millió forintot kellene megtakarítania a városnak.

Steinbach Zsolt

Illusztráció: Shutterstock

Más településekhez hasonlóan a tolnai képviselő-testület is megalkotott – első lépésként – egy olyan energiatakarékossági tervet, amelynek megvalósításával mérsékelni lehet a kiadásokat. Az intézkedési terv minden önkormányzati intézményt érint. Általában 25, illetve 50 százalékos energiamegtakarítást írtak elő. Egyes épületeket téliesítenek és bezárnak, illetve lesznek olyanok, amelyeket csak a tényleges rezsiköltség kifizetésével lehet igénybe venni.

Az intézményekben általában maximum 20 fokos hőmérsékletet lehet biztosítani. Kivéve az óvodákat és az időseket ellátó intézményeket, ahol 22 fok lehet a maximum. A közvilágítás korszerűsítésével több mint negyven százalékos megtakarítás érhető el. A díszkivilágítás megszüntetésével és a 23 órától hajnal 4-ig tartó időszakban a közvilágítás 70 százalékos csökkentésével tovább lehet spórolni.

Ha megvalósulnak az intézkedési tervben foglaltak, annak révén a közel 350 millió forintos költségnövekedés nagyjából fele fedezhető, emiatt további megtakarítások, illetve pluszbevételek szükségesek.

A képviselő-testület az intézményvezetőket bízta meg azzal, hogy dolgozzák ki a dologi és személyi kiadások csökkentésének további lehetőségeit, a munkanapok esetleges átcsoportosítását. A városházán például már október elejétől négynapos munkarendet vezettek be. Emiatt a pénteki ügyfélfogadás csütörtökre került át: ezen a napon reggel fél nyolctól délig fogadják az ügyfeleket.

Megalakult egy önkormányzati munkacsoport is, amelynek tagjai bizottsági elnökök, intézményvezetők, hivatali osztályvezetők. Első ülésük már lezajlott. Feladatuk a további spórolási intézkedések előkészítése. A képviselő-testület ezekről október 17-i rendkívüli ülésén fog dönteni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában