Ezután is a gyerekeket szolgálja

2022.10.28. 20:30

A tolnanémedi iskolából családsegítő gyermekjóléti szolgálat lesz

Újabb középület felújítása fejeződött be Tolnanémediben. Az energetikai korszerűsítésre igényelt pályázat beadásakor még iskolaként működő épület felújítását követően többféle közösségi funkciót lát majd el.

Ábrahám-Gazsó Rita

Vígh László Tolnanémedi polgármestere, Süli János államtitkár és Ilyésné dr. Fetter Anna, a Technológiai és Ipari Minisztérium Nemzeti Klímavédelmi Hatóság főosztályvezetője adták át a felújított iskola épületét

Fotó: Mártonfai Dénes

– Minden jóérzésű ember szeretne tiszta, élhető környezetben élni, védeni a földet és unokái számára is biztosítani a természet egyensúlyát és sokféleségét. Amennyiben nem változtatunk jelenlegi szokásainkon és az alkalmazott technológiákon, akkor ez a törekvés könnyen meghiúsulhat – fogalmazott Steiner Attila, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár beszédében, amelyet a tolnanémedi iskolaépület energetikai korszerűsítését követő ünnepélyes átadáson tolmácsoltak az államtitkár távollétében. Steiner Attila szavait idézték, aki szerint Tolnanémedi szép példája a környezettudatos, jobbító szándéknak.

Mint elhangzott, a csaknem 45 millió forintból megvalósult technológiai fejlesztés során megtörtént az épület hőszigetelése, a nyílászáró-cseréje, a napelemes és napkollektoros rendszer telepítése, valamint a fűtéskorszerűsítés. Nemcsak gazdasági szempontból hasznos beruházások, mivel éves szinten jelentős energiaköltséget takarítanak meg a településnek, hanem részei egy átfogó, országos környezettudatos fejlesztésnek. Süli János országgyűlési képviselő beszédében emlékeztetett rá, hogy az elmúlt években jelentős összeg áramlott Tolnanémedibe: ezt megelőzőleg megújult a szomszédban található óvoda, a helyi művelődési ház, a polgármesteri hivatal és a csapadékvíz-elvezető rendszer is.

A most átadott épületről kiemelte, hogy nem csak energetikai szempontból újult meg, de kívülről is megszépült, ráadásul az eredeti arculata szerint. A képviselő szerint a kistelepülések esetében minden ilyen beruházás arra ösztönzi az ott élőket, hogy helyben maradjanak, esetleg a jó példát követve megújítsák a fűtési rendszerüket, a házuk hőszigetelését. Az országgyűlési képviselő jelezte, hogy bár jelenleg a komolyabb pályázati források nem elérhetőek, de bízva abban, hogy Brüsszellel sikerül kiegyezni, újra megnyílnak a lehetőségek. Addig maradnak a Magyar Falu Program és a Területi Operatív Programból elérhető pénzek, amelyek a kisebb fejlesztésekre elegendők.

Vígh László polgármester is bízik benne, hogy tovább folytatódhatnak a korszerűsítések, hiszen hasonló energetikai fejlesztést terveznek az orvosi és a védőnői rendelővel kapcsolatban. Elmondta, hogy a most átadott épület bár iskolaként nem működik tovább, részben továbbra is a gyermekeket szolgálja. A jövő héten megkezdi itt működését a családsegítő gyermekjóléti szolgálat, az épület többi részén pedig jövőre szeretnének kialakítani az idősek nappali foglalkoztatóját. Az időseket a falubusszal szállítanák ide, majd délutánonként haza, akik egész nap itt tartózkodhatnak, közben ingyenes ebédre is megvendégelnék őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában