Intézkedési terv

2022.10.26. 20:38

Bátaszék is összehúzza a nadrágszíjat a háború miatt

Menedzsment terv elkészítését javasolta a Fidesz-KDNP frakció a szerdai képviselőtestületi ülésen, Bátaszéken, a városháza Millenniumi termében. Az ukrán-orosz háború miatti szankciók, az energiaárak elszabadulásának válságkezelésére keresnek megoldásokat.

Brunner Mónika

Bátaszéken szerdán üléseztek a képviselők.

Fotó: Makovics Kornél

Dr. Puskás Imre, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a menedzsment tervről ismertette: született egy kormányhatározat, amely felhívja a települési önkormányzatokat, hogy készítsenek intézkedési tervet a várható rezsinövekedésből származó költségvetési nehézségeik orvoslásáról. Miután az eredeti napirendben a menedzsment terv elkészítése nem szerepelt a témák között, ezért dr. Puskás Imre frakcióvezető javasolta, hogy vegyék ezt napirendre, hiszen fel kell mérni Bátaszéken is, hogy milyen kihívást jelentenek az elszabadult energiaárak, milyen szolgáltatókkal tudnak megállapodni, milyen költségekkel néznek szembe. 

A határozati javaslatban az szerepelt, hogy ezt az intézkedési tervet a polgármester készítse elő a következő testületi ülésre. Az ülésen dr. Bozsolik Róbert polgármester bejelentette, hogy Bátaszék városát az a megtiszteltetés éri, hogy november ötödikén, szombaton a Kossuth Rádió egész napos tudósítást ad városukról. A Budai utca környékéről sugározzák azt. 

Több más fontos ügyről is szó esett: Bátaszék készül Mindenszentekre, ideiglenes forgalmi rendet léptetnek életbe, és hosszított nyitvatartással garantálják, hogy a temetőlátogatók le tudják róni kegyeletüket. A képviselők megvitatták a köztemetővel kapcsolatban felmerült észrevételek megoldására beérkezett ajánlatokat is, például egy kapu átalakítását egyszárnyú kapumozgató telepítésével, kamera beszerzését, a Garai utcai kiskapujának zárjcseréjét, de a képviselők forráshiány miatt nem támogatták ezeket. Szintén emiatt mondtak nemet az elektromos autó töltőállomásának cseréjére.

Elfogadták a Bátaszék környezeti állapotáról szóló beszámolót, felmerült, hogy megvizsgálják a szemetelők elleni szankcionálási lehetőségeket is. A képviselők többek közt felülvizsgálták a fizetési kötelezettséget megállapító rendeleteket, közlekedés-szabályozásával kapcsolatos döntést hoztak, támogatási kérelmek benyújtását hagyták jóvá, zárt csapadékvíz elvezetésről és ingatlanon lévő hulladék elszállításáról is határoztak. 

A következő, novemberi ülésén tárgyalják dr. Puskás Imre, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője felvetését arról, hogy az alakuló és a rendes ülésekre a meghívót az előterjesztések tartalmával az ülés időpontja előtt öt nappal küldjék ki a képviselőknek, és ne csak három nappal korábban. 

Az idei ünnepek a rászorulók, gyermekek, családok megsegítéséről szólnak

Bátaszék önkormányzata karácsonyi és húsvéti támogatást állapíthat meg a városban élő, időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdők személyek számára. A támogatás összege hatezer forintról tizenötezer forintra emelkedett. Összesen kétmillió-hétszázezer forint áll a rendelkezésre. Az előző évek gyakorlata szerint a csomagokat eljuttatják az érintettek részére.

Az idei évben is adománygyűjtést indítanak a városban élő, támogatásra szoruló családok, gyermekek megsegítésére, amelyre pénzbeli és természetbeni felajánlásokat fogadnak és várnak. A családok részére tartós élelmiszert, 0-14 éves korú gyermekeknek játékokat, könyveket, ruhaneműt és kedvességeket gyűjtenek. A program gyakorlati lebonyolításával a gondozási központot bízták meg.

Munkatársaik felmérik a családok, egyedülálló személyek támogathatóságát, megszervezik a felajánlott adományok kiosztását. A pénzbeli adományokat Bátaszék Város Önkormányzata „Ünnepekhez kapcsolódó Adományok” elnevezésű elkülönített számlájára várják. Besigheim városától az önkormányzat szeptemberben adományt kapott, amelyet szintén a rászorultaknak ad.

Elfogadta a felkérést a plébános 

Bátaszék Város Közoktatási, Közművelődési és Műemlékvédelmi Közalapítványának kuratóriumi tagja, Kürtösi Krisztián plébános lemondott, mert az idei év októberétől más településen teljesít szolgálatot egy áthelyezés következtében. A posztra dr. Nyúl Viktor plébánost kérték fel, aki a felkérését elfogadta.

 


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában