Atomerőmű

2022.10.22. 07:40

Elkezdték az üzemidő-hosszabbítás előkészítését Pakson

Az üzemidő-hosszabbítás volt a fókuszban a Paksi Energetikai Kerekasztal (PEK) csütörtök esti rendezvényén, amely nagy számú érdeklődő előtt zajlott a Csengey Dénes Kulturális Központban. Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hol tart most ez a folyamat.

Gazsó Rita

Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hol tart most az üzemidő-hosszabbítás előkészítése Pakson. (Fotó: M. Gy.)

– Amikor 2022 júniusában az üzemidő-hosszabbítást bejelentettük, úgy fogalmaztam, szeretnénk, ha az ezt célzó projekt mihamarabb elindulhatna. Örömmel jelenthetem, hogy szeptember 26-án jóváhagytuk a projekt alapító okiratát, amelynek véglegesítéséhez már csak néhány dokumentum hiányzik, s reményeink szerint még októberben elkészül – jelezte Pekárik Géza. 

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy az ütemterv szerint a projekt előkészítése során felülvizsgálják az öregedéskezelési gyakorlatot, amelyhez számtalan értékelést, elemzést kell elvégezni, majd elkészítik a feladatok részletes leírását. Ezután kiválasztják azokat az alvállalkozókat, akik ennek megfelelően folytathatják a munkát. Az elkészítő szakasz több évig tarthat, hiszen mind a négy működő blokkra vonatkozóan készülnek az elemzések, jelentések.

Mint elhangzott, csakis az alapos előkészítést követően léphet a projekt az úgynevezett végrehajtási szakaszba, amelynek során a kritikus pontokon elvégzik a szükséges felújításokat, cseréket, egyéb beavatkozásokat az adott blokkra specifikusan. A vezérigazgató azt mondta, az egyes üzemidő-hosszabbítási engedélyeket előreláthatólag a 2030-as évektől kérhetik majd meg a hatóságtól, blokkonként külön.

Hetzmann Albert, az Energetikai Kerekasztal koordinátora megerősítette, nem csak Magyarország gondolkodik az atomerőmű üzemidő-hosszabbításában, az Egyesült Államok és Finnország is hasonló úton jár: ott például jóval hatvan év feletti erőművek esetében is alkalmazzák ezt az eljárást.

A PEK-nek idén lesz még egy rendezvénye: november 15-én Aszódi Attila tart előadást az energiakrízisről, hogy az milyen hatással van a magyar és az európai nukleáris programokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában