Takarékosság

2022.10.23. 14:30

Év végén bezár az egyetemi kar

Rövidebb lesz a szorgalmi időszak, nem lesz őszi szünet, s így decemberben már nem lesznek előadások a KPVK-n. Az év utolsó hónapjában zárva lesz az egyetemi kar „A” épülete.

Szepesi László

Prof. Dr. Szécsi Gábor. (Fotó: Makovics K.)

Most különösen fontos gondosan bánni az energiával. Sorra hozzák az intézmények, cégek a takarékossági intézkedéseket. Így van ez a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi központú Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán is, mondta dr. Szécsi Gábor dékán.

A radikális intézkedéseket az energiaárak emelkedése tette szükségessé, amely az egyetem költségeit több milliárd forinttal, ezen belül a szekszárdi karét negyedmilliárddal növelné. Szekszárdon az egyetem hagyományos gázfűtéssel működik, emellett jelentős a villanyfogyasztás is. Ezért a professzor dékáni utasításban rendelkezett a takarékossági intézkedésekről.

Eszerint, októbertől szombaton és vasárnap zárva tart az „A” épület. Ez alapvetően a levelezős oktatást érinti, illetve azokat a programokat, amelyeket korábban szombatra terveztek. Valamennyit le kellett mondani. Péntekenként az épületben fűtenek ugyan, de nem minden helyiséget, ezért a nem oktatóknak online, otthoni munkavégzést rendelt el a dékán, az oktatók megtartják óráikat, de az irodákat sem ők, sem az adminisztratív munkát végzők nem használhatják.

Az egyetem uszodáját átvette a város, a sportcsarnok üzemelteti, s a költségeket átutalja. Hétvégeken az épületnek ebbe a részébe a hátsó bejáraton lehet bejutni.

Decemberben az egyetemi kar főépülete zárva lesz, így a vizsgákat vagy a covid időszakban már megszokott módon online, vagy az egyetemi kar kollégiumában abszolválhatják a hallgatók. Ott lesznek a januárban esedékes záróvizsgák is.

Erre az évre ezeket az intézkedéseket hozták, s a jövő évi teendőket majd a körülmények határozzák meg, tájékoztatott Szécsi professzor. Elkészült ugyanis a gazdaságosabb üzemeltetést lehetővé tevő beruházás tervezete, ami már korábban beépült az egyetem programjába. A megvalósításának alapjául szolgáló forrásról Navracsics Tibor tárgyal az Európai Unióban. Ha elnyerik a helyreállítási alaptól a támogatást, akár jövőre megkezdődhet a korszerűsítés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában