Rekonstrukció

2022.10.15. 09:30

Félmilliárd forintból újul meg a katolikus templom és a plébánia Tamásiban

Október végén kezdik el a tamási Nagyboldogasszony-templom és a hozzá tartozó plébánia épületének felújítását. A munkálatok kivitelezéséről szóló szerződést nemrég írták alá.

TEOL

Fotók: Gőbölös Péter, Szabó László

A templom és a plébánia épülete több mint félmilliárd forint kormányzati támogatásból újul meg. A kivitelezésről szóló szerződést Csibi Imre plébános és Vilyevácz József, a kivitelező cég képviselője írta alá nemrég az egyházközségi képviselő-testületi ülésen – tájékoztatott honlapján a Pécsi Egyházmegye

A rekonstrukció alkalmával megújul a műemléknek számító templom villamosenergia-hálózata és padlózata. Újrafestik az épület belső falazatát restaurálják azok ornamentikáját, a főoltárt és az oltárképeket, valamint a barokk orgonát. Ez utóbbiak felújításának teljes – mintegy 38 millió forintos – költségét egy magánszemély adományából finanszírozzák.

 Csibi Imre és Vilyevácz József. Fotók: Gőbölös Péter, Szabó László

Az 1735-1745 között épület barokk templom külsőleg is megszépül. Felújítják a toronysisakot, újravakolják a külső falakat és korszerű, energiatakarékos kültéri világítással látják el az épületet. Emellett a harangokat is felújítják.

A felújítást október 24-én kezdik el és a tervek szerint 2023. december 31-ig fejezik be. A felújítás idején a Nagyboldogasszony-templomban a szertartások szünetelnek, ez idő alatt a tamási evangélikus templom ad otthont a római katolikus szentmiséknek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában