Adomány

2022.10.20. 15:30

Háromezer fogyatékossággal élőről gondoskodik a Vajda-Papír

Háromezer fogyatékossággal élő ember egy évre elegendő higiéniai papírtermékét adományozta a Vajda-Papír, Magyarország vezető higiéniai papírtermékgyártója a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak október 20-án.

TEOL

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke és Vajda Attila, a Vajda-Papír ügyvezető igazgatója

A karitatív szervezet huszonkét bentlakásos intézményét, tizenhat nappali ellátást nyújtó központját és huszonhét támogató szolgálatát egyaránt ellátják higiéniai papírtermékkel. A több mint 30 millió forint értékű, 10 tonnányi adományt Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke és a Budaörsi Gondviselés Háza gondozottjai vették át csütörtökön a szeretetszolgálat központjában. A felajánlott termékekkel – toalettpapírral, papír zsebkendővel és háztartási papírtörlővel – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fogyatékossággal élőket gondozó teljes hálózatát ellátják egy évig.

Vajda Attila, a Vajda-Papír alapító-ügyvezető igazgatója az adomány átadásakor a társadalmi felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozta. Azt mondta, minden időben fontos a rászorulók támogatása, de a mostani, rendkívüli gazdasági körülmények között a szolidaritás nélkülözhetetlen. Vannak olyan társadalmi csoportok, amelyek szinte megoldhatatlan nehézséggel néznek most szembe, őket támogatni mindig is a Vajda-Papír fő törekvései közé tartozott. „A segítség aktualitása soha nem szűnik meg, mindig vannak rászorulók, de szerencsére mindig vannak olyan cégek, emberek – bízunk benne, hogy egyre többen –, akik szeretnék enyhíteni mások terheit. Remélem, hogy a Vajda-Papír társadalmi felelősségvállalása, együttműködése a Máltai Szeretetszolgálattal sokaknak követendő példát mutat – emelte ki az ügyvezető igazgató.

Vajda Attila emlékeztetett rá, hogy a Vajda-Papír és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködése 2020-ban kezdődött. A vállalatcsoport Ti mind hősök vagytok! címmel szervezett jótékonysági akcióban ellátta higiéniai papírtermékkel a karitatív szervezet szociális és egészségügyi ellátó hálózatát. A vállalat 2021 tavaszán 6000 hátrányos helyzetű gyermeket, 2021 őszén pedig több száz hátrányos helyzetű családot látott el egy esztendőre elegendő higiéniai papírtermékkel. A jótékonysági akció ahogyan az elmúlt években, idén is az Ooops! vásárlókkal és a partnerekkel való összefogás révén valósulhatott meg.

Kozma atya: „A sérült embereknek titokzatos erejük van, képesek átalakítani a szívünket”

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke az adomány átvételekor azt hangsúlyozta, hogy a gondoskodás a fogyatékossággal élő emberekről a szeretetszolgálat egyik legrégebbi küldetése.

„A fogyatékossággal élők életében a találkozások a legfontosabbak, a napi találkozások azokkal, akik segítik őket. Minden nyitott szívű segítő megtapasztalhatja, hogy a sérült embereknek titokzatos erejük van. Képesek átalakítani a szívünket. Megtanítanak arra, mi is a szeretet, amely megment, hogy egy új világ hírnökei lehessünk”– fogalmazott Imre atya.

Az alapító elnök kiemelte: a máltai szervezet szakemberei azt vallják, a mozgássérült és fogyatékossággal élő embereknek nem sajnálatra van szükségük, hanem befogadásra, őszinte feléjük fordulásra. A sérült emberek méltóságát, életminőségét és egyéni kibontakozását szolgáló máltai fogyatékosellátás a kezdetektől azon a szemléleten alapszik, hogy minden emberi élet érték. A karitatív szervezet országos segítő hálózatában 22 bentlakásos intézményben, mintegy 1200 emberről gondoskodik, a 16 nappali ellátást nyújtó máltai központba közel 400 ember jár fejlesztő foglalkozásokra és tölti hasznosan a napját, és a Szeretetszolgálat 27 támogató szolgálatával évente átlagosan több mint 1000 fogyatékossággal élő ember mindennapjait teszi könnyebbé. Kozma Imre atya beszélt arról is, hogy a Szeretetszolgálat abban különbözik más karitatív szervezetektől, hogy a máltai munka alapja a jelenlét, vagyis, hogy helyben, közelről ismerik meg a rászoruló embereket, így valóban olyan segítséget tudnak nyújtani számukra, amire szükségük van.

A Budaörsi Gondviselés Háza gondozottjai vették át a Vajda-Papír adományát

A Máltai Szeretetszolgálat intézményeiben a szakemberek arra törekednek, hogy támogassák a súlyosan és halmozottan fogyatékos embereket is, hogy a lehetőségekhez mérten önálló életet élhessenek. Ezt szolgálják a szakszerűen és praktikusan kialakított épületek, a lakóotthonokban és nappali ellátást nyújtó intézményekben elérhető fejlesztő foglalkozások, lelki, alkotó- és sportprogramok, valamint a támogató szolgálatok, illetve a rehabilitációs segédeszközök kölcsönzése. A fogyatékossággal élő és mozgássérült fiatalok számára a közösséghez tartozás örömét, hozzátartozóiknak pedig a pihenés lehetőségét adják meg a Máltai Szeretetszolgálat nyári táborai. A Szeretetszolgálat mindemellett több mint száz megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékossággal élő embert foglalkoztat országszerte, akik értékteremtő munkát végeznek a szervezet intézményeiben, kreatív alkotóműhelyeiben és termelő üzemeiben.

A Máltai Szeretetszolgálat 2019-ben indította támogatott lakhatás programját, amelyben a karitatív szervezet a kétszáz fős gödi Gondviselés Házából nyolc-tizenkét fős otthonokba költöztet fogyatékossággal élő lakókat. Az új, a lakók igényei szerint kialakított házakban a halmozottan sérült emberek a nagylétszámú intézményi közeghez képest lényegesen nagyobb önállósággal élhetnek. A közösségi befogadásként is ismert programban 2022 végéig összesen nyolcvan fogyatékossággal élő ember költözhet családias körülmények közé.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában