Családi programok

2022.10.31. 07:00

Két napos búcsút tartottak Nagyszékelyben

Nem kedvezett az időjárás a hétvégi Nagyszékelyi Búcsú és Kirchenfest-nek, ennek ellenére jó hangulatban telt a szombat esti bál.

Farkas Eszter

Két napos búcsút tartottak Nagyszékelyben (Fotó: M. D.)

Fotó: Denes Martonfai

A hétvégén szervezték meg a hagyományosnak számító nagyszékelyi búcsút. A két napos rendezvényen szombaton programokkal, vasárnap istentisztelettel és búcsúi vásárral kedveskedtek a helyieknek.

Az istentiszteletet megyénk legnagyobb református templomában tartották, melynek különlegessége, hogy két templomot építettek egybe. Egy árpádkori kistemplomot és a tizenkilencedik században épült nagytemplomot, azonban a két épületben nincs átjárás. A templomegyüttes egész Európában egyedülállónak számít, melyet 2020-ban Tolnaikummá minősített a Tolna Megyei Értéktár Bizottság.

– A református egyházközösség idén október 30-án tartotta az újbor ünnepét, és ilyenkor rendezzük meg a Kirchenfestet, amelyet a régi, nagyszékelyi német gyülekezet is megtartott. Ezenfelül minden hónap utolsó vasárnapján úrvacsorai közösségre jövünk össze, így ma is. Az újbor ünnepéhez kapcsolódott a mai igerész, a prédkáció és az énekek is – emelte ki Csapkovics Bertalan, református lelkész.

Csapkovics Bertalan elmondta felekezetükbe negyvennégyen tartoznak, de rajtuk kívül gyerekek is járnak a misékre, foglalkozásokra.

– A gyerekek a vasárnapi istentiszteleten velünk maradnak az első énekig, majd ezt követően külön, nekik szóló istentiszteleten vesznek részt a parókia mögött található gyülekezeti házban.

Szombaton javarészt a családoknak kedvezett az önkormányzat különböző programokkal. Kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, kézművesvásárral és jótékonysági célbadobáldával várták az érdeklődőket. – A helyi kézművesek árulták a portékáikat szombat délután, majd az esti bálon a talpalávalót a Sprint Live Music Band szolgáltatta. A mulatságon több mint hatvanan vettek részt – tájékoztatta lapunkat Klubecz Istvánné, polgármester.

A településvezető lapunknak elmondta, a búcsút már évtizedek óta minden évben megrendezik, a mezőgazdasági betakarítás végét ünneplik ilyenkor, egyfajta hálaadást tartanak az éves termésért. – A szüret lezárult – helyben sokan dolgoznak a mezőgazdaságban – ilyenkor tartunk egyfajta terményáldást is – mondta.

A zsáktelepülés 2016 óta a Magyar Permakultúra Egyesület székhelye és kísérleti területe is. A különleges gazdálkodási forma egy zárt láncú és önfenntartó rendszer. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában