Tamási

2022.10.27. 16:00

Ma senki nem akar fürdőt üzemeltetni

Tizenhat napirendi pontot tárgyalt szerdai ülésén Tamási képviselőtestülete, amelyből több a gyógyfürdővel foglalalkozott. Többek között szó volt az üzemeltetőváltásról és arról, hogy egyelőre csak a tűzeset által érintett fürdőrészt újítják fel.

Gazsó Rita

A Tamási Gyógyfürdő. Az üzemeltetés januártól a városhoz kerül, a tamási vagyongazdálkodó veszi át azt (Fotó: Makovics Kornél)

– A Tamási gyógyfürdő tervezésére, kivitelezésére és üzemeltetésére kiírt közbeszerzési pályázatot lezárta, egyben eredménytelenek nyilvánította a testület. Nem érkezett ugyanis ajánlat erre a feladatra – tájékoztatta lapunkat Porga Ferenc az ülés eredményéről. A polgármester elmondta, ez a pályázat a régi fürdő komplex felújítását, bővítését tartalmazta volna, amelynek része volt az új épület tűzeset által károsodott részének helyreállítása is. Erre várt az önkormányzat ajánlatokat, hiszen a Magyar Turisztikai Ügynökséggel kötött megállapodás értelmében 50 millió forintot nyert a város a projekt előkészítésére, amelyhez a tervek el is készültek. 

Mint megtudtuk, a közbeszerzést még az orosz-ukrán háború kitörése előtt ki is írták, amelynek lényege, hogy ha a pályázat eredményesen zárult volna, a kivitelezés mellett az üzemeltetési feladatokat is vállalnia kellett volna 15 évre a nyertes vállalkozónak. Amennyiben sikeresen zárult volna a tender, számíthattak volna a magyar kormány a fürdőfejlesztéshez nyújtott további anyagi támogatására. 

– A jelenlegi energiaválság miatt sajnos nem érkezett érvényes ajánlat. Az építkezés-kivitelezésre lett volna ajánlattevő, de az üzemeltetésre azonban nem akadt jelentkező. A mostani helyzetben senki nem akar fürdőt üzemeltetni – foglalta össze a helyzetet a polgármester, aki elmondta, annak érdekében, hogy mielőbb sikerüljön helyreállítani az új épület tűzeset által károsított részét, ezért külön pályázatot írtak ki ennek építésére, kivitelezésére. – Természetesen nem vetettük el végleg a régi fürdő felújítását sem, a tervek készen vannak, bízunk benne, hogy egy következő közbeszerzési eljárás eredményes lehet, ha a helyzet normalizálódik – erősítette meg Porga Ferenc.

A polgármestertől megtudtuk, december 31-ig még az Aquaplus Kft. üzemelteti a fürdőt, jelenleg egyetlen kültéri termálmedencével, az év elejétől azonban közös megegyezéssel megszűnik a szerződésük, az üzemeltetés a továbbiakban a városhoz kerül, a tamási vagyongazdálkodó veszi át azt. Az elszámolás az Aquaplus Kft-vel teljeskörűen megtörtént, a szerdai döntéssel megindult az átadás-átvétel – jelezte a városvezető. A külső medence mellett a szaunavilág is működik még az év végéig hétvégente, ugyanis a törzsvendégek jelezték, hogy emelt áron is igénybevennék a szolgáltatást, amelyet bárki hasonló feltételek mellett használhat.

Az üzemeltető, önkormányzati tulajdonú Tamási Vagyongazdálkodó Kft üzleti tervet készít azzal kapcsolatban, hogy milyen módon tudja üzemeltetni a város a fürdőt. A jelenlegi külső körülmények és energiaárak mellett azonban kicsi az esélye, hogy nyitva tudjuk tartani a fürdőt január esejétől a fűtési szezon végégig, de természetesen alaposan át fogjuk gondolni – fogalmazott a polgármester. A rövidtávú cél természetesen az, hogy a város ne kerüljön le a térség turisztikai térképről. Ennek érdekében a nyári időszakban szeretnék a korábbi módon üzemeltetni legalább a külső fürdőt, közben pedig elindulhat a károsodott fürdőrész helyreállítása is, amelyhez a források előteremtését a városnak meg kell oldania, hiszen a biztosító által egyelőre még nem ismert össze biztosan nem lesz elég.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában