Bezárások

2022.10.23. 07:00

Megtakarítás érdekében léptek

A város képviselő-testülete által korábban elfogadott takarékossági csomag részeként több intézkedés is életbe lépett szombattól Pakson. Végignéztük, hogy mely intézmények lesznek nyitva vagy költöznek átmenetileg máshová.

Gazsó Rita

A paksi intézmények változtatnak nyitvatartásukon, lesz, ahol téli szünetet is tartanak (Fotó: Molnár Gy.)

A Paksi Képtár dolgozói ettől a héttől a városi múzeum épületében folytatják tevékenységüket. A képtári múzeumpedagógiai foglalkozásokat a múzeumban és a Csengey Dénes Kulturális Központban szervezik meg – derült ki a múltheti tájékoztatásból. A Paksi Városi Múzeum egyelőre nem zár be, de hétvége óta maximum 18 Celsius-fokos lehet az épületben a hőmérséklet. 

Változik viszont a Deák-ház nyitvatartása, a múzeum 9-től 17 óráig lesz látogatható, december 19-től jövő február végéig pedig zárva tart. Innentől a múzeumpedagógusok a nevelési, oktatási intézményekben kihelyezetten tartják majd a múzeumpedagógiai foglalkozásokat.

Nem nyit ki szintén szombat óta a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár Kincskereső Gyermekkönyvtárának épülete, az intézmény szolgáltatásai átmenetileg a városi könyvtár főépületének helytörténeti részlegében érhetőek el. 
Miként Szabó Péter polgármester jelezte, a takarékossági intézkedések célja, hogy a válságos időszakban a város működőképes maradjon, és a kötelező feladatait megfelelő szinten tudja ellátni. 

Takarékoskodik Tamási is. Itt is több intézkedést vezettek be az energiatakarékosság jegyében. Így például a Tourinform Iroda a termálfürdőből október 1-től átkerült a DámPont Ökoturisztikai Látogatóközpont Hársfa utcai épületébe, a takarékossági intézkedések között pedig módosult a DámPont Ökoturisztikai Látogatóközpont nyitvatartási ideje, amely fűtési idényben átmenetileg csütörtöktől vasárnapig fogad látogatókat. A létesítmény kiállítórésze november 7-től jövő március 14-ig zárva tart, és csak előre egyeztetett időben fogad csoportokat. 

Hasonló intézkedéseket a megye más településein is hoztak az önkormányzatok. Mindenhol a legfontosabb cél, hogy az alapfeladatok ellátása ne sérüljön. 

Felfüggesztik a foglalkozásokat

A gyermekkönyvtári foglalkozásokat az őszi-téli időszakra leállítják, illetve esetleg a Csengey Dénes Kulturális Központban rendezik majd meg. A rendelkezések szerint a Pákolitz István Városi Könyvtár épülete maximum 18 Celsius-fokosra fűthető fel a téli időszakban. A városi könyvtár hétvégéken, valamint a téli időszakban december 24-től január 8-ig a zárva tart. 

A hétvége óta szintén nem nyit már ki a Cseresznyéskert Erdei Iskola és a biritói közösségi ház, a Dunakömlődi Faluház, a gyapai és a csámpai közösségi ház pedig október 23-tól zár be szintén a fűtési szezon végéig. A fenntartási költségek növekedése miatt az önkormányzati fenntartású Paksi Gyógyászati Központ gyógyfürdője december 1-től zár be átmenetileg. 

Az önkormányzat ugyanakkor továbbra is biztosítja a Csengey Dénes Kulturális Központban a foglalkozások, szakkörök, tánccsoportok próbáinak feltételeit. A bevételt generáló programok, színházi előadások továbbra is megtarthatóak lesznek, továbbá azok a programok is, melyek pályázati támogatással valósulnak meg. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában