Újrahasznosítás

2022.10.13. 07:00

Minden csepp számít, gyűjtse össze és adja le!

Tolnában jelenleg összesen hatvan településen gyűjtik szelektíven a használt sütőolajat és sütőzsiradékot. A program képviselője szerint a jelenlegi energiaválság idején fontos lenne, hogy a begyűjtött anyag hazánkban hasznosuljon elsősorban biodízelként.

Gazsó Rita

Fotó: TN

Szeptemberben múlt két éve, hogy a „CseppetSem!” program elindult, és ma már több mint nyolcszáz településen sikerrel működik. Tolna megyében jelenleg hatvan településen találhatóak meg a program használt sütőolaj- és sütőzsiradékot gyűjtő konténerei, ezek közül Szekszárdon összesen tizenegy, Pakson tíz közterületi gyűjtőponton találkozhatunk velük. Az országos környezetbarát program célja, hogy Magyarország vízbázisai mentesüljenek a háztartásokban keletkező sütőolaj és zsírszennyezésektől. Ezek az anyagok a lefolyókba kerülve ugyanis károsítják, ihatatlanná teszik az ivóvízkészleteinket, elzsírosítják a talajt, ami így terméketlen lesz, az élővizek élővilága pedig elpusztul tőlük. 

A gyűjtött mennyiség a rendszer ismertségének növekedésével egyre növekszik, a program keretében már közel ezer tonnányi anyag gyűlt a hazai lakosságtól. Pakson például eddig 6500 liter használt étolajat gyűjtöttek be a programban, az utóbbi időben azonban csökkent a lakosságtól begyűjtött olaj mennyisége, illetve ürítéskor találtak már gyűjtőkben üveghulladékot, kommunális hulladékot, szelektíven gyűjthető hulladékokat, sőt motorolajat és építési törmeléket is – derült ki a TelePaks összeállításából. 

Fontos kiemelni tehát, hogy a használt sütőolajat és sütőzsiradékot az eredeti csomagolásában vagy zárt befőttes üvegben kell elhelyezni a gyűjtőben. Beleönteni nem szabad. A „CseppetSem!” rendszerben nemcsak a használt étolaj, hanem további anyagok, így a sütőolaj, kókusz- és pálmaolaj is leadható, mindez korlátlan mennyiségben. 

– A CseppetSem! program együttműködő partnerei országszerte az önkormányzatok, iskolák, óvodák, egyesületek, kereskedelmi cégek, így olyan könnyebben elérhető, hálózatos rendszert tudtunk kiépíteni, ahol a kevésbé környezettudatos emberek is könnyebben rábírhatók a szelektív gyűjtésre – mondta Cserháti László a programot üzemeltető Biotrans Kft. képviselője működésük hátteréről. 

A kezdeményezés azonban nem csak természetvédelmi szempontból érdekes: minden liter leadott olaj után 30 forint visszatérítést fizet a cég az adott település önkormányzata által kijelölt civil szervezetnek, Pakson például az ÖKO Munkacsoport Alapítványnak. Jantnerné Oláh Ilona, a szervezet kuratóriumának elnöke elmondta, hogy az összeg komoly segítséget jelent alapítványuk működési feltételeinek biztosításához, a különböző programjaik megvalósításához, így a gyermekeknek kiírt pályázatok díjazásához, az életfaakció megvalósításához vagy ismeretterjesztő előadások szervezéséhez.

A begyűjtésekből származó tisztított növényi olajat feldolgozás után elsősorban a biodízel iparág, kis mértékben többek között az aszfaltgyártás, a gipszgyártás, a festékgyártás, az asztalos üzemek számára értékesítik. A Biotrans Kft. képviselője felhívta a figyelmet rá, hogy a gyűjtőpiacon már megjelentek külföldi multi hátterű cégek is, akik az elért eredmény jelentős részét és az anyag egészét külföldre viszik. 

– A jelenlegi energiaválság idején különösen fontos, hogy az anyag hazánkban hasznosuljon. A CseppetSem! program keretében gyűjtött anyagot a Biotrans Kft. kizárólag hazai feldolgozóüzemekbe továbbítja, így a magyar gazdaság gyarapszik a program által – hangsúlyozta Cserháti László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában