Pénzügyek

2022.10.29. 11:44

Többszörösére nőnek a közösségi terek bérleti díjai

Jelentősen nőnek a közösségi terek bérleti díjai is Tolnán a helyi képviselő-testület csütörtöki döntései nyomán.

Munkatársunktól

A kép illusztráció.

Az egekbe szökő energiaárak miatt a tolnai önkormányzat is takarékossági, illetve bevételnövelő intézkedésekre kényszerül. A város döntéshozói első körben szeptember végi ülésükön hoztak az önkormányzat intézményeit érintő költségcsökkentő intézkedéseket, például a városi intézményekben előírt hőmérséklet-maximumokról.

A mostani, második körben bevételnövelő lépésekről döntöttek, amelyek az önkormányzat tulajdonában levő helyiségek, létesítmények bérleti díjainak jelentős emelését irányozzák elő.

Ezek alapján novembertől nem egészen négyszeresére emelkednek a magánorvosi rendelésekre igénybe vett helyiségek bérleti díjai. A Garay utcai rendelők bérlőinek novembertől óránként 6 ezer forintot kell fizetniük. A mözsi és az Alkotmány utcai rendelők díja ennek nagyjából fele lesz, mivel itt a rezsiköltséget a bérlők fizetik.

Emelkedik a városi sportcsarnok bérleti díja is, nem egészen az eddigi duplájára. Ezt a csarnokot tanítási időben a Szekszárdi Tankerületi Központ bérli, a Wosinsky iskola használja. A másik nagy csarnok a Lovarda, amit tanítási időben a Szent István Katolikus Gimnázium használ. Az éves bérleti díj mértéke mindkét csarnoknál ugyanannyi, de a Lovardában jóval nagyobb az emelkedés mértéke.

A tanítási időn kívül az egyéb sportcélú használat esetén mindkét nagy csarnokban a háromszorosára, 9 ezer forintra nő a tarifa óránként. A Lovardában az egész estés rendezvények bérleti díja ennél jóval mérsékeltebben emelkedik.

A városi csarnokban az egyéb sportcélú hasznosításból bő négymillió forinttal, a Lovardában mintegy 3,5 millióval több bevételt várnak a jelenleginél.

A harmadik tolnai sportcsarnok a Lehel utcai, ezt átadják a Szekszárdi Tankerületi Központnak ingyenes iskolai használatra, így ennek rezsiköltsége nem a várost terheli.

Az elsősorban az asztaliteniszezők által használt Sportszékházban is háromszoros díjemelést írtak elő.

A Tolnai Kulturális Központ kulturális célú közösségi tereinek bérleti díja is nő, általánosságban a jelenlegi háromszorosára. Néhány kivétel akad, ahol jóval kisebb az emelés mértéke.

Jövő év elejétől emelkednek az önkormányzati bérlakások tarifái is, mégpedig a jelenlegi kétszeresére. Ezen díjakat hosszú évek óta nem emelték, így mindenképpen időszerű volt a változtatás.

A város jövő évi pénzügyi egyensúlyának megteremtését célzó intézkedések sora ezzel nem ér véget. Várhatóan november közepén további költségcsökkentő lépésekről döntenek a képviselők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában