Jótékonyság

2022.10.05. 07:00

Udvari templomára gyűjtenek

Jótékonysági koncertet tartottak az Udvari Evangélikus Templomban annak megmentéséért, a tetőszerkezet rendbetételéért október első szombatján. Az adománydobozban kétszáznyolcvanezer forint gyűlt össze. Az önkormányzat további pénzügyi források után néz, hogy mielőbb rendezni tudja a tarthatatlan helyzetet.

Brunner Mónika

A Slide by Slide Harsona Kvartett adott koncertet az Udvari Evangélikus Templomban (Beküldött fotó)

A település lakóinak fontos az evangélikus templom, amely sok évtizede zárta be a kapuit. A koncertre azért kerülhetett sor épp ott, mert műemlékvédelmi épület, hivatalos dokumentumok szólnak arról, hogy megmenthető. Jelenleg a tetőszerkezetét szeretné megjavíttatni az önkormányzat. 

– A tetőszerkezet fóliája beszakadt, gaz nő a templom tetején. A tetőfelújítás több tízmillió forintba kerül majd. Évek óta próbálunk pénzügyi támogatásokat szerezni, hogy az evangélikus templomunkat teljesen felújítsuk. Sok próbálkozásunk volt már, hogy megoldást találjunk, és eddig számos támogatóra leltünk. Múlt évben a partnertelepülésünk, a németországi Seifhennersdorf vezetése sietett a segítségünkre, ezerötszáz euró pénzügyi támogatást adományoztak a templom felújítására. A Bárka Művészeti Szalon Egyesület alkotói a festményeik bevételével nyújtanak támogatást, azért, hogy sikerrel járjunk. A három haranggal rendelkező templom tulajdonjoga az Evangélikus Egyházé, amely száz százalékosan mellettünk áll. Kulcsunk van a templomhoz, önkormányzatunk mindent rendben tart, annak környezetét is – mondta lapunknak Peszt Attila polgármester.

A templomot százhetvenöt éve építették. A lakosok, a turisták hétvégenként szívesen látogatják, fényképezkednek ott, kedvelt esküvői fotóhelyszín is. Mellette az első világháborúban elhunytak emlékére épített Hőskert található, gesztenyefasorral.

A tetőszerkezet fóliája beszakadt, gaz nő a templom tetején. (Beküldött kép)
 

Aradi András, a Tolna-Baranyai Evangélikus Egyházmegye esperese lapunknak elmondta, hogy az Udvariban található templomot az evangélikus helyi gyülekezet építette fel, és tartotta fent. A protestáns egyházban minden kiindulópontja a gyülekezet,  és mindig a helyi közösség tartja fent az értékeit. Udvariból az evangélikusok nagy részét kitelepítették, és jelenleg is nagyon kevés felekezeti tag lakik a településen. Ismertette, az Evangélikus Egyház elismeri ezen épületek, így az udvari templom, kulturális értékét, valamint rendelkezik pénzügyi forrásokkal arra vonatkozóan, hogy templomokat újíttasson fel, de először ott próbál segíteni, ahol van gyülekezet, ahol vannak istentiszteletek. A Mőcsényhez tartozó Zsibriken és a Baranya megyei Gerényesen muszáj volt lebontani az evangélikus templomokat, Bátaapátiban és Kistormáson pedig folyamatban van, hogy az önkormányzat átvegye ezen épületek tulajdonjogait.

Tehát egyelőre minden bizonytalan, nem lehet tudni, hogy mi lesz végül az udvari templom végső sorsa. Peszt Attila polgármester hozzátette, hogy egyébként az épületnek nem csak a tetőszerkezete, hanem a hátsó része is felújításra vár.

Templom az évszázadok sodrásában

Az Evangélikus Egyház többször intézkedett már a templom miatt, korábban kicseréltette annak gerendáit, és fóliával fedette be a tetőszerkezetet. Régen pedig az önkormányzat a torony mögötti beszakadt tetőt újítatta meg pályázati és önkormányzati pénzből. Peszt Attila polgármester arról tájékoztatott, hogy Udvariban háromszázan élnek. A második világháború, a német lakosság, azaz az evangélikusok kitelepítése után egyre fogyatkozott a lakosságszámuk, amely anno a kétezret is elérte. Jelenleg katolikus templomukban vannak misék, amelyeken két-három lakos vesz részt. Aki szeretné segíteni az evangélikus templomot, az a következő számlaszámra utalhat: Udvari Községi Önkormányzat OTP-nél vezetett 11746067-15417646-00000000 számú számla. A közleménybe, kérik, írják be: Evangélikus templom.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában