Befogadó

2022.11.28. 18:40

Akadálymentes játszótérrel gazdagodott Szekszárd

A fogyatékossággal élő és az ép gyermekek által közösen használható játszóteret adtak át hétfőn Szekszárdon. Az új játszótér megépítését „A játék összeköt!” programban a Nagykarácsony sorsjegy bevételeinek egy részéből a Szerencsejáték Zrt. vállalta.

Gazsó Rita

Befogadó játszóteret adtak át Szekszárdon (Fotó: M. D.)

Fotó: Denes Martonfai

Nem az a fontos, ami elválaszt, hanem az, ami összeköt – szól a program szlogenje, amelynek során eddig tizennyolc úgynevezett befogadó, vagyis az ép és a fogyatékkal élő gyermekek számára együtt használható, a Szerencsejáték Zrt. támogatásából megépült játszóteret adtak át országszerte. Ezek nem csupán akadálymentes élményszerzési lehetőséget, de elfogadó látásmódot és nyitott hozzáállást is kínálnak már egészen fiatal kortól. A 19. közösségi teret számos budapesti kerület és hazai nagyváros után hétfőn a tolnai megyeszékhelyen, a Wesselényi utca 7-9. szám előtti téren is  birtokba vehették a helyiek. 

A fogyatékosággal élők integrációja évek óta áll a Szerencsejáték Zrt. társadalmi felelősség-vállalásának fókuszában. – A régióban elsőként csatlakoztunk az Európai Lottótársaságok Szövetsége és az Európai Fogyatékosságügyi Fórum közös kezdeményezéséhez, és elsőként vezettük be a Nagykarácsony sorsjegyet, amelynek bevételéből befogadó játszótereket építünk  – mondta az átadón Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója, amely társaság a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének szakmai közreműködésével, rehabilitációs szakmérnökök segítségével indította el a kezdeményezést.

Gyurkovics János alpolgármester mond beszédet a szekszárdi befogadó játszótér átadóján (Fotó: Szerencsejáték Zrt.)

– Ezek a közösségi terek hozzásegítenek ahhoz, hogy az együtt játszó ép és a fogyatékkal élő gyermekek talán a közös pillanatokon és közösen szerzett tapasztalatokon keresztül boldog, befogadó  és egymás irántelfogadó felnőtté váljanak majd  – fogalmazott a marketing és kommunikációs igazgató, akitől megtudtuk: hamarosan ismét elérhető lesz az időszakos, limitált kiadású Nagykarácsony sorsjegy, melynek megvásárlásával a játékosok továbbra is egy jó ügyet, újabb hat hasonló játszótér megépítését támogathatják.

– Tegnap meggyújtottuk az első adventi gyertyát, ilyenkor talán még erősebben érezzük, hogy sok fontos dolog van az életben, de kevés fontosabb gyermekeink öröménél, megfelelő testi-, szellemi- és érzelmi fejlődésüknél – jegyezte meg az ünnepségen Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere. – Gyermekkorban az ember őszinte és elfogadó, szivacsként szív magába minden tudást, és mintaként értelmezi a látott magatartásformákat. Nekünk az a feladatunk, hogy próbáljunk egyenlőségjelet tenni minden ember közé – tette hozzá az alpolgármester, aki jelezte, egyfajta karácsonyi ajándékként tekintenek a játszótérre, és ehhez mérten fogják óvni a játékokat és környezetüket.

– Ez az a helyszín, ahol ahol az épek és a fogyatékossággal élő gyermekek először találkoznak és új barátságokat tudnak kötni – hangsúlyozta a játszótér átadásán Drávucz Rita, világ- és Európa-bajnok magyar vízilabdázó, aki maga is egy fogyatékkal élő kislány édesanyja. Úgy fogalmazott, szülőként nagyon fontos számára, hogy a hagyományos játszóterekkel szemben ez olyan közösségi hely, amely segít az önállóságra nevelésben azzal, hogy a fogyatékkal élő gyermekek is segítség nélkül tudnak itt játszani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában