Podcast ajánló

2022.11.10. 16:16

Dr. Gere László, az ozorai kincsek megtalálója volt podcast csatornánk vendége

Dr. Gere László volt a TEOL.hu vendége. A régésszel készített beszélgetés péntek délutántól lesz meghallgatható a Teol.hu podcast csatornáján.

TEOL

Dr. Gere László régésszel (j) Szeri Árpád újságíró beszélgetett. Fotó: TEOL.hu

Tanulmánykötettel tisztelte meg a szakma 60. életéve alkalmából dr. Gere László régészt. A Szekszárdon élő, országos ismertségű múlt kutató az egykori Jugoszláviában, Zentán látta meg a napvilágot és vegyészeti középiskolát végzett. A kémcsöveket azonban, éles fordulatként, elhagyta a feltárásokon használatos lapát kedvéért.

Régészként Tolna megye számos helyszínét tárta fel. Ozorán szó szerint kincsekre bukkant, Gerjenben ritkaságnak számító avar szablyát lelt fel egy sírban. Később, már az Állami Műemlékhelyreállítási és Restaurálási Központ vezető munkatársaként országos szenzációként megtalálta a szigligeti vár lovagtermének nyomait. 

Azt vallja, és ezt egyik, a Tolna Megyei Népújságban megjelent cikkben írásba is adta: számára egyformán becses emlék a tojáshéj, a rozsdás vaskés, a szablya és az ezüst fülbevaló.

A régész, a Lechner Lajos Tudásközpont nyugalmazott örökségvédelmi szakértője magánéletébe is betekintést enged. Így például abba, hogy mely érzelmi szálnak köszönhetően költözött – zágrábi katonai szolgálatának letöltése után – Tolna megyébe.

Dr. Gere László a kötet november 8-i, a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban megtartott bemutatója alkalmából volt vendége a TEOL.hu podcast adásának.

A korábbi adásainkat ide kattintva találja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában