Testületi ülés

2022.11.21. 14:00

Elektromos hulladékszállító mintaprojekthez csatlakoznak Pakson

A legutóbbi paksi testületi ülésen egyebek mellett az egészségügyi alapellátások körzethatárairól, a közterületek használatáról valamint lakások és helyiségek bérletéről szóló önkormányzati rendelet módosításáról döntöttek.

Ábrahám-Gazsó Rita

Szabó Péter, Paks polgármestere

Fotó: Molnár Gyula

Összesen 19 témáról határozott múlt heti ülésén Paks képviselő-testülete. A grémium többek között módosította az egészségügyi alapellátások körzethatárainak megállapításáról szóló önkormányzati rendeletet. A közelmúltban képviselő-testületi döntés született ugyanis két új, közforgalom elől el nem zárt magánút, a Panoráma köz és az Ezüstfa utca elnevezéséről. Bár a két utca gyűjtőnéven eddig is szerepelt az ellátandó körzeteknél, az új elnevezés miatt szükséges volt a besorolásuk a háziorvosi, a házi gyermekorvosi, a felnőtt vegyes fogorvosi és a területi védőnői körzetekbe – írta a TelePaks. 

Változás, hogy az Energetikai Technikum és Kollégium korábbi iskolaorvosa, dr. Barok József felmentését kérte a feladat alól, utódja dr. Szilágyi Szabolcs lesz, az intézményt ennek tükrében át kellett sorolni a megfelelő háziorvosi körzetbe. A területi védőnői körzeteknél is változás történt, a túlterhelt 2-es számú területi védőnői körzetből a 6-os védőnői körzetbe csoportosították át a Domb, a Gyár, a Györkönyi, a Hársfa, a Kápolna, a Kurcz György, valamint a Nádor utcákat és a Zsíros közt.

A grémium elé került a lakások és helyiségek bérletéről szóló rendelet módosítása is, amit a végrehajtási eljárások következtében megüresedett, leromlott műszaki állapotú önkormányzati bérlakások más célú, valamint egyes társasházi ingatlanok kérelmezői igényeket jobban kielégítő hasznosítása indokolt. Törölték a bérlakás besorolás alól a Síp utca 5. számú ingatlant, amely a jelenleg hajléktalanok nappali melegedőjeként működő Síp utca 7. szám alatti ingatlannal ikerházat alkot. – A most megüresedett Síp utcai ingatlan a bérlakás-gazdálkodás szempontjából nélkülözhető, célszerű bevonni a hajléktalan-ellátásba az ellátás hatékonyságának növelése érdekében – indokolta a döntést Szabó Péter polgármester a testületi ülést követő tájékoztatásában. 

Az előterjesztésben az is szerepelt, hogy a „szociális alapon bérbe adható” kategóriájába tartozó Fenyves utca 10. szám alatti bérlakásokat, tekintettel arra, hogy mostanra már az egész lépcsőházban előtakarékos bérlők laknak, az „eseti döntés alapján előtakarékossághoz kötött, valamint szociális helyzet alapján is bérbe adható lakások” kategóriájába sorolta át döntésével a testület.

Fotós: Molnár Gyula

A testület új önkormányzati rendeletet alkotott a közterületek használatáról, amelyet eddig egy 2009-es önkormányzati rendelet szabályzott. Tekintettel arra, hogy egyes változtatásokat jogtechnikai okokból nem lehetett a hatályos rendeleten átvezetni, ezért új önkormányzati rendelet megalkotása volt indokolt. A módosítás okán a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevétele esetén fizetendő díjakról, valamint a közutak kezelésével kapcsolatos egyes hatáskörök átruházásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása is szükséges volt.

A testület döntött a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár igazgatói állására vonatkozó pályázat kiírásáráról is, a könyvtár jelenlegi igazgatójának vezetői munkaköre ugyanis jövő év április 30-ával lejár, ezért a munkakörre nyilvános pályázatot kell kiírni. Ennek elbírálásáról a képviselő-testület előreláthatóan a februári ülésén dönt.

Az ülésen elhangzott, hogy a Paksi Fejlesztési és Vagyongazdálkodási Zrt. a képviselő-testület korábbi határozata alapján várhatóan jövőre egyesül a DC Dunakom Zrt.-vel. Az eljárás mielőbbi lefolytatásának érdekében módosították most a PFV Zrt. számviteli politikájában a vagyonmérleg készítés időpontját január 31-re.

Döntés született arról, hogy igazgatási szünetet rendeljenek el december 27-30 közöttre. Ez ugyanis az elmúlt évek során kialakult gyakorlat, mivel az éves szabadságolási ütemterv szerint a dolgozók nagy része a karácsony és újév közötti időszakra tartalékolja a szabadsága egy részét, ezen kívül az év ezen időszakában kevesen intéznek ügyet a Polgármesteri Hivatalban. Az igazgatási szünet időtartama alatt általános ügyfélfogadás nincs a hivatalban, azonban a halaszthatatlan ügyek intézhetősége érdekében telefonos ügyeletet tartanak.

– Az önkormányzatot bevonták a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Elektromos Hulladékszállító Mintaprojektbe – jelezte a polgármester. A mintaprojekt három különböző helyszínen – köztük Pakson – valósul meg, helyszínenként tervezetten három-három elektromos hajtáslánccal felszerelt hordozójárművel. A gépjárműveket uniós nyílt eljárásban szerzik be, melyet tervezetten most decemberében hirdetnek meg. Az eljárás a tervek szerint márciusban zárul. A járműbeszerzéseket a három érintett szervezet közös eljárás keretében valósítja meg. Mindezek alapján elkészítették a közbeszerzési terv módosítását, amit egy nem, két tartózkodás és nyolc igen szavazattal fogadott el a grémium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában