Átfogó program

2022.11.07. 13:00

Felújítják a szekszárdi evangélikus templomot

Egy átfogó felújítási program eddigi legnagyobb, leglátványosabb elemeként mintegy 16 milliós költséggel újul meg a szekszárdi evangélikus templom déli homlokzata és a toronytető.

F. L.

A szekszárdi gyülekezet lelkésze, Sefcsik Zoltán megkeresésünkre elmondta, a presbitérium a gazdasági bizottság javaslatára egy több éves felújítási programot fogadott el. Ennek keretében már eddig is több, az állagmegóvás szempontjából fontos, ám kevésbé látványos munka zajlott a templomon.

– A munkákat fontossági sorrendben, szakaszolva terveztük, és mindig a pályázatokhoz, a forrásokhoz és a saját erőhöz igazodva zajlanak – mondja Sefcsik Zoltán. – A most zajló felújítás az eddigi legnagyobb, leglátványosabb eleme ennek a több éves programnak. A projekt részeként a templomtorony tetején cserélik a léceket és a cserepeket, illetve megvalósul a déli – a fasor felőli – homlokzat teljes felújítása és a bádogok cseréje is.

A lelkész még nem tudja, hogy a felújítás 16 millió forinttal tervezett költsége az időközben elszállt építőipari árak miatt végül „hol áll meg”, de Sefcsik Zoltán már annak is örül, hogy akadt olyan (Tolna megyei) kivitelező, aki elvállalta a munkát.

Sefcsik Zoltán lelkész a felállványozott evangélikus templomon zajló munkálatokat mutatja (Fotó: TEOL)

A beruházás mintegy harmada állami támogatás, egyharmada a bajor evangélikus egyház támogatása, a fennmaradó összeget a gyülekezet teremtette elő. A lelkész emlékeztetett: a nyáron ugyancsak német egyházi segítséggel (Martin Luther Bund) történt meg a parókia melletti szabadtéri közösségi tér kialakítása.

Sefcsik Zoltán hozzátette, a mintegy 250 család alkotta szekszárdi gyülekezet 1928-ben épült templomán további homlokzat-felújítási munkákat és energetikai korszerűsítést is terveznek – természetesen a rendelkezésre álló források függvényében.

Adomány
A szekszárdi evangélikus gyülekezet Szeretet Szolgálata gondozza a templom kerítésére néhány hete kikerült adományládát. Elsősorban tartós élelmiszereket várnak az úgynevezett Márton-ládába, ahonnan aztán a rászorulók elvehetik azokat. A tapasztalat azt mutatja, igény van az adományládára, hiszen az önkénteseknek minden nap tölteniük kell azt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában